Депутати спориха за това дали службите се справят с престъпността

  • 11 януари 2018 18:36

  • 1225
  • 0
Депутати спориха за това дали службите се справят с престъпността
©

Бурен спор между представители на БСП и ГЕРБ в предаването „Още от деня“ по БНТ се разрази по темата за криминогенната обстановка в страната и контрадействията на службите. Иван Иванов от БСП и Маноил Манев от ГЕРБ споделиха какво се е дискутирало по време на вътрешната комисия в парламента.

Би трябвало да разчитаме на думите на разследващите и на главния прокурор, въпросът е дали няма да има други такива случаи. Не бяхме убедени, че бе направено всичко необходимо да има превенция на престъпността, отбеляза Иван Иванов.

Маноил Манев бе на противоположното мнение и заяви, че няма повод за съмнения и инсинуациите.

„Напоследък все по-често ми се случва, когато гостувам някъде с колеги от БСП, да си обясняваме основни неща. КСНС завърши с решения, а не с пожелания. Реши се да се създаде институт, да се премине към закупуване на нов тип самолети, укрепване на националната сигурност и т.н. Явно си говорим на различни езици. Смятам, че този КСНС беше изключително важен“, заяви представителят на ГЕРБ.

„Имаме тревоги, че темата сигурност в България не е на нивото, на което трябва. Тази комисия днес се проведе с цел да не бъде изслушан премиерът в пленарна зала“, подозират от БСП. „Днес беше един жест на добра воля от страна на главния прокурор, защото можеше и да не дойде“, добави депутатът от ГЕРБ.

Според ГЕРБ твърденията на опозицията не отговарят на истината и цитира статистика за разкриваемостта на престъпленията в страната. „През 2016 г. от убийствата 100% разкртити; през 2017 г. - 93% са разкрити - това са факти. За какво несправяне говорим?“, попита Манев.

Той обаче добави, че има едни лица, които се издирват по шест направления, има един фактор, който генерира издирвани лица през последните две години - Агенцията за чужденците. Според БСП тези лица са 600, а според ГЕРБ - 300. Това са лица, които са осъдени, но не са се явили. Това са натрупани хора през всички години, не са от сега.

Хвърлянето на непроверени факти създава усещане за несигурност в гражданите, упрекна колегата си Манев. Той увери, че службите ни работят.


 


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1225 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини