Андрей Ковачев: Желязната църква в Истанбул е близо до сърцето на всеки българин

  • 05 януари 2018 08:21

  • 1600
  • 5
Андрей Ковачев: Желязната църква в Истанбул е близо до сърцето на всеки българин
© БНТ

Това което е Витлеем и Ерусалим за целия християнски свят, това е църквата "Свети Стефан" в Истанбул за всички българи. Това каза в сутрешния блок на БНТ журналистът Горан Благоев по повод предстоящото откриване на обновената Желязна църква.

Тя е наследник на една скромна дървена църква, дарение на един голям българин – Стефан Богориди, който си купува нов имот, а този го оставя като наследство. В тази църква започват борбите за независимост на българите в Цариград. Тази скромна църква някои я сравняват с Витлеемската пещера. Там по някакъв начин започва и българската държавност, тъй като е обявена екзархията, посочи Благоев.

По думите на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев реконструирането на Желязната църква е много символичен факт. Тази църква е близо до сърцето на всеки българин. Сега има исторически шанс това, което ни е разделяло с Турция през предишните десетилетия да бъде преодоляно и по пътя на добросъседството трябва да възстановим нашето културно-историческо наследство там и да го опазваме. Винаги стоплянето на политическите взаимоотношения води и до подобряване на културните връзки, заяви Ковачев.

Българската църква трябва да продължи своите действия по застъпничеството за статута на Македонската църква. По пътя на взаимодействието трябва да бъдат възстановени отношенията и с българската общност в Македония.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1600 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.01.07 | 18:20

5
ЗЛОБНО ЧОВЕЧЕ ОТХРАНЕНО НА ЧУЖДИ СОФРИ. ОБУЧЕНО НА ЗЛОБА, АНТИПАТРИОТИЗЪМ И СЛУГИНАЖ. ЗАРАДИ ТАКИВА ИНДИВИДИ СТРАДАТ ДОБРИТЕ БЪЛГАРИ КОИТО СИ СЪТРУДНИЧАТ СЪС ЗАПАДА И С ИЗТОКА.

2018.01.07 | 18:19

4
Може би най-неприятната и ограничена политическа фигура в ГЕРБ, която типично се мисли за голям политик и за много умен. Не е направил нищо полезно за България.

2018.01.05 | 18:24

3
Защо вчера не празнува 140 години от Освобождението на София бе пич? Нали си българин и български патриот??!?!?!
ЕРДОГАН

2018.01.05 | 12:59

2
Добре че съм аз да ви ремонтирам кенефа наречен църква

2018.01.05 | 09:59

1
фанатизма и омразата към братят Освободители е лошо нещо

Добави коментар

Водещи новини