ВМРО твърдо против ратифицирането на Истанбулската конвенция

  • 03 януари 2018 15:36

  • 2333
  • 5
ВМРО твърдо против ратифицирането на Истанбулската конвенция
© Булфото

ВМРО е твърдо против ратифицирането на Истанбулската конвенция, заяви на пресконференция заместник-председателят на партията и евродепутат Ангел Джамбазки.

По-рано днес правителството прие проект на закон за ратификация на конвенцията, която е насочена срещу домашното насилие и насилието срещу жени и момичета.

Джамбазки посочи, че депутатите от ВМРО ще гласуват "против" ратификацията на конвенцията. Против сме, защото в тази конвенция се вкарват определения като "социален пол", особености на пола, и задължения за българската държава да финансира gender образование от ниво детска градина, обясни той. От ВМРО са разтревожени, защото за тях това е промяна на традиционни устои на българското общество.

Няма социален или трети пол, има два пола - мъжки и женски, отбеляза Джамбазки. Според ВМРО въпросът за еднополовите бракове трябва да се постави на обсъждане в българското общество. За нас основна ценност е бракът като съюз между мъж и жена, заяви той.
Според Джамбазки заблуда е, че целта на конвенцията е борба с домашното насилие. Той посочи, че насилието над жени и деца е укоримо и престъпно и се преследва от българското законодателство. По думите му тук проблемът не е в текстовете, а в дейността на правоохранителните и правораздавателните органи и с подписването и ратифицирането на една конвенция това няма да се промени.
Джамбазки посочи, че конвенцията предвижда и задължение за прекратяване на процедури за репатриране на нелегални имигранти или на хора, които нямат право да получат бежански статут, ако съответното лице заяви, че в държавата, в която трябва да бъде върнат, го дискриминира по полов признак.

Насилието над жени и деца е нещо чудовищно и трябва да бъде наказвано най-строго, но това не става, когато се смесва с особености на пола и въвеждането на "социален пол" и когато под това заглавие говориш за особеностите при даване на бежански статут, смята евродепутатът.

Той посочи, че Истанбулската конвенция е подписана и обсъждана в много по-широки рамки от ЕС. По думите му 26 държави са я подписали и ратифицирали, в 19 от тях са разрешени или еднополови бракове, или фактическо съжителство. Джамбазки посочи, че конвенцията е подписана, но не е ратифицирана от 17 държави, между които са Великобритания, Ирландия, Исландия, Люксембург, Лихтенщайн, Латвия, Литва, Украйна, Молдова, Словакия, Чехия, Хърватска, България, Македония, Гърция и Кипър.

Според него няма да има последици за България, ако не ратифицира конвенцията. Джамбазки коментира, че днес не се предвиждат промени в Конституцията, но изрази опасения, че утре на база на ратификацията на конвенцията може да се поискат такива изменения в основния закон.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2333 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
док

2018.01.06 | 23:17

4
Ще я подпишат и никой няма да ви пита.

2018.01.15 | 17:07

5
няма да бъде ратифицирана
ii

2018.01.05 | 02:24

3
То така се започва.Това е пожелателно онова не е задължително и после законово

2018.01.05 | 02:23

2
ТРАВЕСТИТА ЗАХАРИЕВА ДА ВЪРВИ НА ОСТРОВА
а да видим следващия гей парад

2018.01.05 | 02:23

1
то се е видело че ке се пуца ама да видим от кой да почнем, бхк за сега са ми най на сърце

Добави коментар

Водещи новини