Антикорупционният орган ще може да иска използване на СРС

  • 20 декември 2017 13:31

  • 1045
  • 0
Антикорупционният орган ще може да иска използване на СРС
©

Народните представители приеха на второ четене антикорупционния законопроект на правителството. Парламентът гласува със 133 гласа „за“, 70 „против“ и 9 „въздържал се“ в полза на законопроекта, внесен от Министерския съвет.

В него се предлага създаването на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като в нея ще се влеят Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, съответното звено от Сметната палата, както и специализирана дирекция на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности.

В законопроекта се предлага ръководството и съставът на единния орган за борба с корупцията да се назначава от Народното събрание.

Предложеният вариант от „БСП за България“ бе отхвърлен с 69 гласа „за“, 73 „против“ и 68 „въздържал се“. В него се предлагаше да се създаде Национална служба „Антикорупция“, като в нея да се съберат звеното за антикорупция в Сметната палата и специализираната дирекция към ДАНС. От БСП предлагаха единният орган за борба с корупцията да има разследващи функции и председателят му да се назначава с указ на президента, а неговите заместници да бъдат избирани от Народното събрание.

По време на дебатите правосъдният министър Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 заяви, че антикорупционният законопроект цели да се защитят интересите на обществото чрез ефективно противодействие на корупцията.

Лидерът на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за заяви, че от ГЕРБ искат борба с корупцията само на книга. „Законопроектът ви не е борба, а прикриване на корупцията. Изслушах целия дебат по тема корупция и борба с това явление и този дебат изглежда странно. Очевидно, колеги управляващи, не сте узрели за мисълта, че корупцията е до такава степен разпространена в българското общество, че вече е заплаха за националната сигурност и че трябва малко да свалим партийните противоборства“, каза Нинова.

Тя посочи, че са стигнали до равнището да мерят законопроектите по страници. „Не е това истинският дебат за корупцията“, каза Нинова.

Лидерът на БСП отчете, че през 2015 г. правителството на Борисов е приело национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2015-2020 г., който е получил подкрепата на БСП.

Хамид Хамид от ДПС благодари на ГЕРБ, защото с третия опит най-после са се върнали на позицията на ДПС. Според него затова законопроектът ще мине.

Димитър Лазаров от ГЕРБ заяви, че в антикорупционния закон на БСП не е предвидено разследване на престъпленията, свързани със злоупотреба с еврофондове. По думите му законопроектът на БСП е идеен. Лазаров обърна внимание, че в законопроекта е записано, че се избират с обикновено мнозинство, а в мотивите пише обратното.

Депутатът от „Обединени патриоти“ Явор Нотев подчерта, че парламентарната им група ще подкрепи законопроекта на Министерския съвет. По думите му рискът от засягане на граждански права е налице и следва да бъде избегнат между първо и второ четене на антикорупционното законодателство. Той поясни, че има бележки и до двата законопроекта, като основна грижа и ангажимент на „Обединени патриоти“ ще бъде внимателният прочит и участие на текстовете за второ четене.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки бе категоричен, че парламентарната му група няма да подкрепи създаването на антикорупционния орган. Той подчерта, че няма да разрешат поредните братовчеди и роднини да застанат начело на орган само и само, за да бъде смазан пореният политически противник.

Министърът на правосъдието Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 подчерта, че няма противоречие между националната стратегия за противодействие на корупцията и внесеният законопроект от името на МС. Според нея подбрани цитати от стратегията няма как да вкарат съмнение, че това, което правителството в момента предлага като законопроект, противоречи на самата стратегия. По думите й се предлага разследване да се осъществява от магистрати, каквито са следователите и които са част от независимата съдебна власт.

Цачева бе категорична, че фокусът в техния законопроект е върху разследването, но докато се стигне до него, трябва да бъде извървян не малък път.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа заяви, че категорично застава зад думите на Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23. По думите му антикорупционният закон на Министерски съвет кореспондира с очакванията на обществото. Според него политическите спекулации са останали на заден ред. Той отчете заслугата на президентската институция за проведения КСНС. „Дебатът, който се водеше при президента, смятам, че беше много продуктивен, защото ние излязохме с единно становище по проблемите.

Оттук нататък, това, което ще направим днес е изключително полезно и важно, защото то ще бъда отчетено както от българското общество, също така и от ЕК“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1045 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини