Красимир Ципов: Необходими са общи усилия за осигуряване на легални пътища за миграция

  • 14 декември 2017 14:08

  • 743
  • 0
Красимир Ципов: Необходими са общи усилия за осигуряване на легални пътища за миграция
© МВР, пресцентър

Необходими са общи усилия за осигуряване на легални пътища за миграция.

Това коментира заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по време на среща на работните групи от Черноморския регион и на страните по Пътя на коприната, чийто домакин е София.

Той уточни, че съвместната среща на двете работни групи е доказателство за добра воля и разбиране, че съвременните предизвикателства в областта на миграцията изискват координирани усилия, както и високо ниво на сътрудничество.

В рамките на два дни участниците във форума ще дискутират одобрените приоритети на сътрудничество в рамките на Будапещенския процес, както и посочените като годишен тематичен фокус през тази и следващата година въпроси, свързани с връщане, реадмисия и реинтеграция на мигранти, съобщиха от пресцентъра на МВР.

„За нас това са ключови теми, които тестват и определят нивото на транзит и дестинация в регионален план“, отбеляза заместник-министърът на вътрешните работи.

По думите му тези въпроси не бива да остават затворени, а да се поставят в глобалния контекст на разработване на пакта на ООН за сигурна и законна миграция.

Красимир Ципов добави, че очакванията са Будапещенският процес да намери работещи решения, обединяващи интересите на страните на произход, транзит и дестинация при зачитане на правата и достойнство на мигрантите.

„Необходими са общи усиля за преодоляване на предизвикателствата в областта на връщането и реадмисията, които от своя страна да способстват за по-добре управлявана и контролирана миграция. Тези области биха дали възможност да се изследват и други сфери на миграцията като ефективно гранично управление, добре функциониращи системи за убежище и закрила, осигуряване на легални пътища за миграция и не на последно място - спасяването на човешки живот и борба с контрабантадата и трафика на мигранти“, заключи зам.-министър Ципов.

Той изрази надежда, че форумът ще е още една платформа за обмен на знания и опит, представяне на добри практики и открит диалог по отношение на различните предизвикателства в процеса.

Зам.-министърът припомни, че миграционната тема, както и сътрудничеството в областта на връщането е един от водещите приоритети,заложени по време на председателство на България на Съвета на ЕС, което страната ни ще поеме след броени дни.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
743 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини