Радев в ЕКА: България притежава солиден научен потенциал

  • 04 декември 2017 19:57

  • 1467
  • 4
Радев в ЕКА: България притежава солиден научен потенциал
©

България се стреми да затвърди позициите си в сектори с висока добавена стойност в науката и икономиката, като информатиката, електрониката и развитието на медицината и партньорството с Европейската космическа агенция е стъпка за постигането на тази цел. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който посети днес Европейската космическа агенция (ЕКА) в Париж и разговаря с генералния директор на Организацията Йохан Вьорнер.

В срещата участва и директорът на Българския космически институт към БАН професор Петър Гецов. Засиленото сътрудничество на страната ни с Европейската космическа агенция ще създаде и повече възможности и професионални перспективи за българските учени, инженери, студенти и университетски професори, като осигури финансова и материална подкрепа за националните и международни научни и приложни проекти.

„България притежава солиден научен потенциал, нужния опит и традиции в тази сфера, и вярваме, че нашият принос към целите на Агенцията, може да се повиши“, посочи на срещата президентът.

Генералният директор Йохан Вьорнер представи пред българския държавен глава работата на Агенцията и оцени високо приноса на България в изследването на космоса и сътрудничеството с Българския космически институт. България има статут на европейска кооперираща държава, което предоставя на страната ни възможността да използва инфраструктурата и услугите на Европейската космическа агенция за осъществяването на своите национални космически проекти. ЕКА ще осигури достъп и на български студенти до младежките програми на Агенцията, като Йохан Вьорнер прие поканата на президента Радев да посети страната ни за популяризиране на нейната дейност.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1467 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
nau4en potencial

2017.12.05 | 08:46

4
plus edno xergele kradlivi kumunisti

2017.12.05 | 07:57

3
НО НЕ СА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПРОФЕСОРИ
ТОЗИ РАДЕВ СЕ ИЗЛАГА

2017.12.04 | 21:37

2
ТОЗИ РАДЕВ СЕ ИЗЛАГА ,МАКРОН НЕ СЕ ИЗКАЗА , КАТО ЗНАЕ ЧЕ НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ РАДЕВ , РАДЕВ,РАДЕВ, ДА ХОДИШ ПО СВЕТА И ДА РАЗКАЗВАШ ЧЕ МАИКА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ СА КУРУМПИРАНИ
вярно че макрон не даде изява

2017.12.04 | 20:44

1
вярно че макрон не даде изява

Добави коментар

Водещи новини