Лиляна Павлова: За нас е важно да се утвърдим като лидер на Балканите

  • 01 декември 2017 06:49

  • 2874
  • 10
Лиляна Павлова: За нас е важно да се утвърдим като лидер на Балканите
© Булфото/Архив

Една от целите ни е с председателството да променим имиджа на България, познаването за страната ни, да покажем какви са силните ни страни и защо България може и трябва да бъде уважавана, каза в интервю за БТА министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Надявам се да докажем, че сме надежден, стабилен и прогнозируем партньор на Европа, заяви министърът. За нас е важно да се утвърдим като лидер на Балканите, да бъдем държавата, която да е движещата сила за просперитета и стабилността и мира в региона, отбеляза тя.

Четири са основните ни приоритети - бъдещето на Европа и младите хора, Западните Балкани, сигурност и стабилност, дигитална икономика и те ще бъдат представени от министър Павлова на 6 декември за окончателно одобрение от МС, а на 12 декември - в Европейския парламент във формата "председатели на парламентарни комисии". България има подкрепа от страна на Европа за приоритетните области, коментира Павлова.

Тя посочи още, че по време на председателството искаме да покажем културно-историческото наследство, природата, човешкия потенциал, капацитета на младите хора. Това създава предпоставки да популяризираме България като място за инвестиции, за бизнес, за туризъм. Павлова отбеляза, че по време на председателството в менюто ще бъде представена българската кухня, ще се предлагат българско вино и други български напитки, а български новостартиращи компании пък ще могат да правят изложения в НДК. Ремонтът в НДК ще приключи тази седмица и всичко върви в срок, информира Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Ето и пълният текст на интервюто:

Въпрос: Направихте информационна кампания за българското председателство на Съвета на ЕС в цялата страна, какви са резултатите от нея - знаят ли хората какво всъщност представлява председателството и какви ползи можем да имаме от него?
Отговор: Проведохме интензивна програма със срещи както на централно ниво в София с неправителствени, браншови и работодателски организации, така и в регионално измерение, където срещите бяха над 100 във всички области на страната. Имахме две основни цели. Първата беше популяризирането на председателството, за да можем да достигнем до хората и да им разкажем какво е всъщност това, какво означава, какви са ползите, какви са темите и приоритетите на дневния ред, какво можем да очакваме от него. Втората ни цел беше да получим обратна връзка по проекта за приоритетите, посланията и по най-важните теми, които искаме да бъдат поставени на общоевропейския дневен ред.
Заключението е, че имаме пълна подкрепа на обществото за девиза на председателството - "Съединението прави силата". Българите наистина го припознават много силно. Срещаме много силно одобрение и от страна на международните организации за това послание, което на английски звучи "United, we stand strong".

Въпрос: Кога ще бъде одобрен окончателният вариант на националната програма за председателството?
Отговор: В резултат на напредъка на естонското председателство и на дискусиите разширихме с още един приоритетите на председателството и в националната програма ще има четири приоритетни области. Предстои на 6 декември да ги представя за одобрение в обобщен окончателен вариант пред МС.
Първият ни приоритет е бъдещето на Европа и младите хора - в него включваме дебата за бъдещето на Европа, многогодишната финансова рамка и бъдещия бюджет при предизвикателството "Брекзит" и минус 15 милиарда евро годишно в европейския бюджет, бъдещата кохезионна и селскостопанска политика, новите фондове за сигурност, миграция, отбрана.
Вторият са Западните Балкани, като европейска перспектива и свързаност. За нас успехът на българското председателство по този приоритет е важен и отчитаме, че първият ни успех вече е факт - темата влезе в европейския дневен ред и беше потвърдена от европейските лидери. Това означава, че тя излиза извън рамките и амбицията само на българското председателство, а е припозната да продължи и през следващите председателства и да бъде постоянно в европейския дневен ред.
Третият ни приоритет е сигурност и стабилност. Важни са въпросите, свързани с единния отбранителен съюз, външните граници, както и нелекия дебат, в който се очаква България да търси компромисното решение за Дъблинския регламент, който касае релокацията на миграните.
Четвъртият ни приоритет е свързан с дигаталната трансформация, дигиталната икономика, цифровия единен пазар и дигиталните умения. Тук говорим за образование, за връзката образование и бизнес, за социални иновации, за работни места и конкурентоспособност. Това са четирите приоритета, които ще внеса за одобрение на МС, наред с всички теми, законодателство, досиета, които поемаме от Естония.

Въпрос: Какви са нагласите в Европа по отношение на нашите приоритети?
Отговор: Тези приоритети бяха представени по време на посещението на българското правителство в Брюксел, когато се срещнахме с Колежа на комисарите и с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Получихме пълна подкрепа. Самата среща беше разделена на четири панела и те изцяло кореспондираха с нашите четири приоритета. По този начин получихме не само висока оценка на готовността, но и висока оценка и подкрепа за тези приоритети.
Имахме възможност да влезем и в детайли какво конкретно ще бъде направено по всеки един от тях. Всеки комисар ще работи със съответния ресорен министър и имаме пълно припокриване на представените от съответния комисар очаквания и амбиции и на ангажираността на секторния министър.
Следващата среща беше с Европейския парламент при посещението в София на председателя Антонио Таяни и представителите на всички групи в Европарламента. Тогава също получихме пълна подкрепа за тези приоритети, и то не само от ЕНП, с която сме в едно политическо семейство, но и от останалите групи. Беше дадена и висока оценка на подготовката ни.
На 12 декември ще се явя на изслушване в Европейския парламент във формат председатели на всички комисии и там ще представя приетите от България приоритети.

Въпрос: Какви конкретни ползи ще има България от председателството?
Отговор: Една от целите ни е да променим имиджа на България, познаването за страната ни, разбирането какво е България, какви са силните ни страни, защо България може и трябва да бъде уважавана. Искаме да покажем културно-историческото наследство, природата, човешкия потенциал, капацитета на младите хора, което създава предпоставки да популяризираме България като място за инвестиции, за бизнес, за туризъм. Ще постигнем това включително и чрез индиректната кампания, която ще провеждаме.
Например, по време на цялото председателство ще се говори на български език, за да се чува българска реч. Така ще имаме и възможност да обогатим езика си с превода на тежката сложна терминология. С логото показваме стилизирана шевица, българското знаме и кирилицата. В предлаганото меню ще заложим изцяло на българската кухня, за да покажем и традициите си. Ще наблягаме на българските производители, които ще могат да презентират своите продукти. Ще има българско вино и други български напитки. Български новостартиращи компании ще могат да правят свои изложения и презентации в пространството в НДК.

Въпрос: А докъде стигна ремонтът в НДК и колко струва подготовката за председателството?
Отговор: Ремонтът почти приключва, тази седмица би следвало да бъдат завършени основните дейности. Всичко е в срок. Вече сме във фазата на детайлите, през декември ще правим тестове, за да сме сигурни, че всичко е наред, започваме брандиране, обзавеждане. До 20 декември всичко ще бъде напълно готово и оборудвано. Тригодишният бюджет за цялата работа по подготовката е 75 милиона евро.

Въпрос: Как виждате страната ни след председателството?
Отговор: Благодарение на това, че ще ни опознаят по-добре, се надявам да докажем, че сме надежден, стабилен и прогнозируем партньор на Европа. Искаме да бъдем Балканско председателство. За нас е важно да се утвърдим като лидер на Балканите, да бъдем държавата, която да е движещата сила за просперитета и стабилността и мира на Балканите.

Последвайте канала на

БТА
2874 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2017.12.01 | 17:27

10
Самоуверени глупаци !!!! Нещо се самозабравихте !!! Кой ли ви бръсне за нещо ???????/

2017.12.01 | 17:27

9
Дрън , дрън !!! Поредните глупости на магистралната принцеса !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Koko

2017.12.01 | 14:17

8
Торба с лайна
курчо

2017.12.01 | 14:17

7
Лидери по кражби ли?
AC DC

2017.12.01 | 14:17

6
Просякът не е лидер, а България е най бедната страна в Европа. Най вярното куче на Ердоган няма как да е балкански, още по-малко европейски лидер.
Сашо

2017.12.01 | 14:17

5
Не ви ли е срам докарахте народа до просия но рано или късно ще си платите за всичко а при тоя ОТГОРЕ отделно

2017.12.01 | 14:17

4
Аз пък си мислех че хората са най важни за гроб, явно НЕ. Явно гроб се интересуват само как да станат по богати.
Kb Sk

2017.12.01 | 14:17

3
Какви лидери може да сте, една Сърбия и по качествена от вас в всяко едно отношение минете от там да видете европейски пътища
CNN -Fake News

2017.12.01 | 13:24

2
Mrysna tlysta kurvichka

2017.12.01 | 13:24

1
marshlak podlogata na b.b vinetu

Добави коментар

Водещи новини