Славчо Велков: Бих избрал друг маршрут за полета на премиера

  • 30 ноември 2017 08:40

  • 2792
  • 3
Славчо Велков: Бих избрал друг маршрут за полета на премиера
©

Спирането на българския правителствен самолет от Иран по пътя му към Саудитска Арабия е епизод в усложнените отношения между двете мюсюлмански суперсили. Това мнение изрази депутата от БСП и експерт по сигурността Славчо Велков в ефира на БТВ.

Специалистът по национална сигурност обясни, че този тип полети се изпълняват през Турция, на юг към Египет и оттам към Арабския полуостров. Полетите като този се планират с месеци, вземат се необходимите разрешения. "За мене това е един политически знак от страна на Иран към Саудитска Арабия, а не към България. Той е по повод на променената среда на сигурност в района на Персийския залив и Близкия изток", обясни Велков и допълни, че това е "заради формирания преди няколко дни Сунитски антитерористичен алианс, който се оглавява от Саудитска Арабия. И по повод на противопоставянето в региона, тъй като Иран е един от големите играчи, а Саудитска Арабия има своите претенции да бъде лидер в сунитския мюсюлмански свят."

Велков обясни, че подобни полети се готвят с месеци преди провеждането си и обикновено се лети през Турция и Египет. Според него избраният след отказа на Техеран път през Ирак не е безопасен: „Лети се над район, където се водят бойни действия”.

Славчо Велков уточни, че България не е потърпевша от случилото се с правителствения самолет. "Другият маршурт от Турция през Ирак и то пак близо до иранската граница не е безопасен във въздушното пространство. Особено, когато се лети над район, в който се водят бойни действия", каза още г-н Велков. Според него при планирането на полета може би не са отчетени промените там през последните няколко дни и седмици - и в Турция и в Саудитска Арабия текат решителни промени.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2792 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.12.01 | 09:39

3
Тъпанар

2017.12.01 | 09:39

2
Единственото нещо, което Българина ръси без пари е, това което няма, като този, акъл. Аз, аз, аз...

2017.11.30 | 14:46

1
А, някой пита ли те въобще за нещо, или така само си лалаш?

Добави коментар

Водещи новини