Георг Георгиев: Случилото се с правителствения самолет не е повод за дипломатически скандал

  • 29 ноември 2017 17:32

  • 2986
  • 5
Георг Георгиев: Случилото се с правителствения самолет не е повод за дипломатически скандал
©

Не бих окачествил като скандал случилото се с правителствения самолет. Не е имало изтребители, които са пресрещнали самолета на делегацията ни над Иран. Направен е обратен завой. Извикан е посланикът на Иран, за да се разясни цялата ситуация. Това каза зам.-външният министър Георг Георгиев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

На въпрос дали това е дипломатически скандал, дипломатът ни каза: „Не мисля. В този случай не говорим за скандал. Процедурите, които е трябвало са били изпълнени“.

Той коментира и ситуацията с вулкана на остров Бали, където 50 българи бхая блокирани и не можеха да се приберат. „Към 8:30 часа тази сутрин летището на остров Бали е отворено. Консулът ни е бил в непрестанна връзка с нашите сънародници, които са 50. Те са извън забранената зона. Има създадена организация, има и кризисен щаб, обслужващ граждани на страните-членки на ЕС“.

„При подобни случаи имаме на сайта на МВнР имаме портал "Пътувам за", където се предоставя сигурна информация за нашите пътувания и е много полезен в кризисни ситуации“. „Едно българско семейство, което живее на остров бали е предоставило убежище на 15 наши сънародници. Това показва, че българите в чужбина си помагат. Призоваваме българите в чужбина да се обръщат към консулствата ни. Кризисният ни щаб функционира 24 часа. Няма бедстващи българи към момента“, увери Георгиев.

По отношение на отпадането на визите за Канада Георг Георгиев каза: „Става дума за период на престой за срок до 6 месеца или за краткотрайните пътувания. Промените влизат в сила от 16:00 часа 1 декември. Например, ако искате да отидете на гости не е нужна вече виза. За целта е нужна регистрация на сайта ЕТА. Посочвате данните от задграничен паспорт и кредитна карта. Най-важното е да се знае, че нито работна, нито образователна програма може да касае този тип пътувания“, уточни дипломатът ни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2986 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
СЛАВА НА САЩ ЧЕ НИ ОСВОБОДИ ОТ сесесере

2017.11.29 | 22:20

5
БЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е СВОБОДЕН ОТ руската МИРИЗЛИВА КОЧИНА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВЕЛИКА АМЕРИКА ПОКЛОН БРАТЯ АМЕРИКАНЦИ

2017.11.29 | 22:19

4
Има нещо не чисто в тая работа .

2017.11.29 | 22:19

3
Това е доказателство, че мутро-седесарите не са желани нито тук, нито посвета.

2017.11.29 | 20:04

2
ТЪПАКА МОДЕРАТОР ПАК НАЛАГА ГЛУПАВАТА СИ ЦЕНЗУРА САМО И САМО ДА СЕ ХАРЕСА НА НЯКОЙ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2017.11.29 | 18:21

1
AБЕ ИЗРОД ДО КОГА ЩЕ ЦЕЛУВАШ Х...ЩАТА НА ТЪПИТЕ АМЕРИКАНЦИ ??????

Добави коментар

Водещи новини