Променят се таксите за услугите на Агенция "Митници"

  • 28 ноември 2017 10:39

  • 1454
  • 0
Променят се таксите за услугите на Агенция "Митници"
©

Правителството прие промени в Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Митници“ по чл. 12 от Закона за митниците, съобщиха от правителствената пресслужба.

Промените целят актуализация на размера на таксите, събирани от Агенцията за допълнително предоставени услуги, изрично поискани от физически и юридически лица, който към момента не е съобразен с икономическите условия и с разходите на митническата администрация за предоставянето на услугите. Новият размер на таксите включва направените преки и непреки разходи, свързани с предоставянето на съответната услуга, и е в съответствие с приетата от МС Методика за определяне на разходоориентиран размер на таксите.

Също така се отменят и изменят разпоредби, свързани с европейското и национално митническо законодателство и с Регламент (ЕС) №608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост, осъществявана от митническите органи.

Освен тези промени правителството одобри и законопроект за изменение и допълнение на Закона за митниците и предлага на Народното събрание да го приеме. Целта на законопроекта е да се приведе националното законодателство в съответствие с митническото законодателство на ЕС, както и да се намали административната тежест за гражданите. Сред облекченията за гражданите е предложението да се регламентира служебното събиране на информация относно съдебния статус при постъпване на работа в митническата администрация. С цел улесняване на процеса по подаване на заявления и издаване на разрешения, се въвежда разпоредба, която да позволява заявления за използване на пломби от специален тип да се подават до същия митнически орган, компетентен за издаване на разрешение за предоставяне на статус на одобрен изпращач, в случаите, при които пломбите ще се използват във връзка с такова разрешение.

Предвид оптимизирането на структурата на Централно митническо управление, в рамките на общата численост се създава нова длъжност – заместник-директор на дирекция в Агенция „Митници“. Чрез нея ще се подпомагат директорите на дирекции в специализираната администрация на Централно митническо управление за осъществяване на функциите на административното звено.
Със законопроекта се отстраняват несъвършенства в съществуващата към момента нормативна уредба и се прецизират разпоредбите с цел уеднаквяване на практиката.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1454 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини