Герджиков: Главчев постъпи достойно. Караянчева ще се справи много добре

  • 26 ноември 2017 09:58

  • 3228
  • 2
Герджиков: Главчев постъпи достойно. Караянчева ще се справи много добре
©

Най-добре се чувстваm, когато преподавам в Софийския университет на хора, които искат да научат нещо. Oттеглянето на Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в от поста на председател на Народното събрание беше достойна постъпка. Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на ще се справи с новата си позиция много добре.

Това каза в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ бившият служебен премиер Огнян Герджиков. "Аз също напуснах поста на председател на Народното събрание достойно, а знак за това е уважението, което депутатите от управляващото мнозинство и опозицията ми демонстрираха. България в момента е спокойна политически. Действията на сегашната опозиция са съвсем нормални. Нормално е опозиицята да иска да се изявява, особено като сега е по-представена", каза още той.

Герджиков сподели съмнението си, че по време на председателството на България на Съвета на ЕС няма да има нови избори и сътресения, както и че предстоящият вот на недоверие ще доведе до нещо съществено. "Не смятам, че по време на председателството ще има избори. Не бива такова нещо да се случва. След председателството е възможно да се случат политически сътресения", каза той. Според проф. Герджиков не е никаква пречка или проблем, че по време на председателството България ще остане под мониторинг, но изрази надеждата, че наблюдението в скоро време ще отпадне.

Проф. Герджиков изрази разочарованието си, че в Народното събрание законотворците все още демонстрират юридическа некомпетентност. Той припомни, че ако приватизационните сделки са извършени в съответствие със закона, не може да се ревизират. "Правото не е случайно нещо, то има хилядолетна история. Ако тогава са се случвали незаконни приватизационни сделки, няма пречка и 100 години след това сделките да се обезсилят. Ако тогава сделката е била съобразно закона, не може да се пипа. Давността е институт на всички цивилизовани държави. След определен срок не може да се търси наказателно разследване", разкри бившият служебен премиер.

По въпроса със закупуването на нов самолет за бойната авиация, проф. Герджиков подчерта, че неговото служебно правителство е направило онова, което са посъветвали експертите. Той припомни, че се е консултирал и с президента Радев, защото не само служебното правителство е назначено от него, но и защото той е авиационен експерт. "Аз се консултирах с президента, защото той разбира от въпроса. Той ме посъветва да се вземе решение, за да не изпуснем срока", каза Герджиков и подчерта, че остава отдаден на правото и преподаването в Алма матер, каквито и позиции да заема.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3228 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.11.26 | 19:29

2
Простак

2017.11.26 | 19:29

1
Подмазвач и помияр

Добави коментар

Водещи новини