Парламентът прие промени, свързани с банковия надзор

  • 22 ноември 2017 10:39

  • 1196
  • 0
Парламентът прие промени, свързани с банковия надзор
© Novini.bg

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за кредитните институции, внесени от Менда Стоянова от ГЕРБ. В гласуването участваха 163 народни представители, от които 109 бяха "за", а 54 се въздържаха.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че промените целят усъвършенстване регулаторната рамка на банковия надзор. С промените ще бъде постигнато съответствие с препоръките от доклада на Програмата за оценка на финансовия сектор и с поетите от БНБ ангажименти в отговор на доклада. По отношение на критериите за лицензиране промените въвеждат допълнително условие за представяне на данни за действителния собственик на акционери с квалифициран или по-висок дял в дружество, обект на лицензионна процедура. Предлага се въвеждане на задължение за банките да предоставят на БНБ информация, в случаите, когато са им станали известни обстоятелства, които дават основания за наличието на негативно влияние на лицата, които пряко или непряко притежават над 50 на сто от капитала.

Във връзка с поети от БНБ ангажименти за разширяване на кръга от лица, чиито експозиции следва да се третират като експозиции към свързани с банката лица, се предлагат изменения за усъвършенстване режима за регулиране на риска, произтичащ от експозициите, които банките формират към свързани с тях лица - администратори на банката, нейни акционери с квалифициран или по-висок дял, лица които контролират банката, дъщерни дружества на банката и другите определени като свързани с банката лица.

Менда Стоянова обясни, че законопроектът е поредна стъпка за усъвършенстване и повишаване на ефективността на надзорната дейност на БНБ върху банковите и финансови институции. Целта е да се повиши ефективността на надзора на БНБ, за да не се повтарят случаи като КТБ, които разтърсиха държавата, коментира тя. Промените от една страна ще доведат до повишаване на изискванията при лицензирането на банки, а от друга страната - разширяват и задълбочават изискванията при изследването на свързаните лица при кредитирането от банки, посочи Стоянова. По думите й промените създават законови условия всички препоръки и изисквания на Европейския банков орган за бъдат прилагани и от БНБ и българските банки. Стоянова каза, че между първо и второ четене ще бъдат внесени корекции на текстовете, така че да се отчете и мнението на банковия сектор.

БСП подкрепя всички текстове, които са свързани със засилване на банковия надзор и увеличаване сигурността на банковата система, заяви Румен Гечев от БСП. Но групата ще се въздържи при гласуването на този законопроект, защото не приема подхода за 3-4 дни да се решават ключови промени за банковата система, уточни той. Такава ни е цялата работа в парламента - да препускаме и променяме закони за 2-3 дни, коментира Гечев.

Обединените патриоти ще подкрепят законопроекта, заяви Николай Александров и допълни, че дебатът трябва да се води на професионално ниво.

ДПС ще подкрепи законопроекта, въпреки че на комисия депутатите от движението гласуваха против, заяви Йордан Цонев. Той обясни, че вижда че има разбиране, че текстовете трябва да бъдат преработени между двете четения. По думите му водещият мотив на българския парламент при приемане на законодателни промени трябва да е европейското законодателство, а не препоръки на който и да било орган, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1196 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини