Продължиха сътрудничеството между България и Лувъра в Париж

16 ноември 2017 13:55

Продължиха сътрудничеството между България и Лувъра в Париж
©
712 0

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов присъства днес в Париж на подписването на Споразумението за продължаване на съвместната дейност между Министерството на културата на Република България и Музея „Лувър“, във връзка с предстоящото европредседателство.

Официалната церемония се състоя в българското посолство в Париж. Подписите си под документа положиха министърът на културата Боил Банов и президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез. На основата на това Споразумение ще бъдат договорени нови съвместни инициативи между двете културни институции.

„ Изключително съм щастлив да присъствам днес тук. Горд съм, че Лувърът откри уникалното българско наследство и вярвам, че Франция ще продължава да преоткрива богатствата на България. Тази приемственост, която демонстрира днес министър Боил Банов, е много важна за нашите две държави и за нашите култури, важна е и за Европа. Поздравявам министър Банов и президента на Лувъра Жан -Люк Мартинез за амбицията им да продължат активното сътрудничество“, каза след церемонията Вежди Рашидов.

Припомняме, че през 2012 г. Вежди Рашидов, в качеството си на министър на културата, подписа първото петгодишно споразумение с Лувъра, което направи възможно  България за първи път в историята си да бъде представена в световния Музей и милиони посетители да видят уникалната експозиция „Епопея на тракийските царе – Археологически открития в България“.

Във втория си мандат като министър на културата, на 31 март 2016 г., Вежди Рашидов подписа нов петгодишен договор с музея. Предложението е следващата българска изложба бъде „Епохата на българските царе от 9 до 13 век“. Тогава е договорено и в София да бъде представена експозиция от Лувъра, която да включва 60 ценни живописни платна от Ренесанса. 

Днешното Споразумение е продължение на договореностите от 2016 г. за организиране на нови български изложби в Лувъра.

На официалната церемония посланикът на България  във Франция Ангел Чолаков награди с орден „Кирил и Методий“- първа степен президента на  Лувъра  Жан-Люк Мартинез, за неговите заслуги за развитие на българо-френските културни връзки. С орден „Кирил и Методий“ - втора степен бе награден и г Александър Баралис – директор на програма за изследване на Черно море към Департамента за старогръцки, етруски и римски старини. При награждаването се изтъкна огромната роля на Вежди Рашидов за утвърждаването и популяризирането на българската култура не само във Франция, а и в цяла Европа.

 

Нора Виткова
712 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар