Еврокомисар Вера Йоурова: Докладът за България ще бъде справедлив и обективен

  • 26 октомври 2017 19:28

  • 1467
  • 1
Еврокомисар Вера Йоурова: Докладът за България ще бъде справедлив и обективен
©

Не знам кога ще отпадне механизмът за сътрудничество и проверка. Зависи от резултатите.

Това заяви пред журналисти еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова след годишната министерска среща ЕС-Западни Балкани. Тя припомни, че желанието на председателя на ЕК е механизмът да се прекрати и да се намери нов подход за работа и сътрудничество. Тя допълни, че това решение ще се базира на необратимостта и устойчивостта на реформите в България и Румъния. Вера Йоурова обясни още, че всеки път когато се среща и обсъжда с главния прокурор Сотир Цацаров съдебната реформа и работата на прокуратурата, остава с впечатлението, че у нас всичко е наред.

"След това обаче виждам фактите, цифрите и резултатите, и в мен се появяват съмнения относно това дали всичко е прекрасно", допълни еврокомисарят. По думите на Вера Йоурова докладът за България ще бъде справедлив и обективен. Тя обаче не разкри каква ще е оценката в него.

Министърът на правосъдието Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 каза, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС ще се обсъжда структурирането на службата на европрокуратурата. Тя допълни, че през март ще има конференция у нас на тази тема. Всичко това ще бъде обсъдено с държавите членки, с юристи и преподаватели.

Еврокомисарят Вера Йоурова заяви също, че е помолила Цачева да се свърже с Полша и Унгария, защото България може да има успех, лансирайки пред тях идеята за европрокуратурата. Йоурова коментира, че в бъдеще е възможно правомощията на европрокуратурата да се разширят в посока борба с тероризма и изпирането на пари.

Последвайте канала на

БТА
1467 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.10.27 | 06:46

1
европрокоратура в България - бандитите и другарите изгоряха

Добави коментар

Водещи новини