Здравният министър: Ще регулираме уродливото явление "фалшив болничен"

  • 24 октомври 2017 13:09

  • 4621
  • 4
Здравният министър: Ще регулираме уродливото явление "фалшив болничен"
© Булфото (архив)

На брифинг след края на правителственото заседание министърът на здравеопазването Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г. коментира мерките на държавата срещу фалшивите болнични.

Той съобщи за тревожна тенденция, която е излязла в статистически анализ относно драстичния ръст като бройки и финансов такъв на болничните, които се издават от компетентните органи. „Имаше доста остър коментар на министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. След заседанието на Министерски съвет досега се проведе оперативно заседание при него, заедно с финансовия и други министри. В този ред на мисли – набелязани са мерки и срокове, които да урегулират това ставащо все по-уродливо явление“, каза Петров.

Във връзка с това как ще се определят болничните оттук нататък и какво ще е решението във връзка с искането на синдикатите предложението за изплащане на болничните през първите 3 дни само на 50% от дневната надница да отпадне, министърът обясни: „Дискутираме въпроса за повече регулация, коректност в процеса на освидетелстване на действително болните пациенти. Не ми се иска да влизам в детайли, но има доста добра статистика за определени лекари, за определени хора с болничен, който са прекарали в чужбина. Ще се опитаме да вкараме повече регулация със съответния санкционен режим. Ще променим, където е необходимо наредбите, ще се извършат множество проверки. Но, на този етап не можем да отговаряме на темата за 50-те процента за първите 3 дни. Това ще бъде тема, предполагам на друг министър “.

По думите му това, което ще се направи, е да се засили контролът. „Ще се променят някои нормативни документи така, че ще се потърси по-сериозна и строга отговорност от тези, които го вършат. Контролните органи ще извършват контрола през линия на НЕЛК, РЗОК. Специализираните комисии ги има и сега“, коментира още Петров.

От своя страна управителят на НОИ Ивайло Иванов заяви, че е извършен анализ в НОИ, във връзка с временната нетрудоспособност. „При този анализ бе констатирано, че броят на болничните за последните 5-7 години е нараснал с 60% - ако преди 6 години са били 1,9 млн. болнични в цялата страна, сега те са над 3 млн.“, заяви Иванов. По думите му във връзка с големия ръст на болничните, може да се направят допълнителни анализи, като на база на тях ще се предприемат и конкретни мерки. „Има райони със силно засилено издаване на болнични листове. Трябва да се видят причините и какви са последствията. Има много места и фирми, които изпадат в неплатежоспособност, над 50% от тези служители се оказват с болнични с временна нетрудоспособност“, допълни още управителят на НОИ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4621 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.10.25 | 12:49

4
абе , министре , не ти ли идва на ум че хората се разболяват все повече и повече , заради бандит-работодателите и налудничавите ви ;закони; , не ти ли идва на ум че работните места са като джунгла , ама не понеже вие сте айдуци , значи и вас ви крадът

2017.10.25 | 09:00

3
Абе министре, що не попитеш някой лекар главоболие с анкерпласт ли се лекува. Та и вашите предложения са толкова абсурдни и кретенски, че човек се чуди да плаче ли или да се смее. И после контрола щял да се упражнява от НЕЛК. Т.е. вълка ще пази стадото. Като нямата симо вещество

2017.10.25 | 08:56

2
Цялата здрвна система е уродлива, защото всички сегашни ръководители са отроци на активните борци . Навремето от тях не можеше да се вредиш по училищата. Истински призваните останаха извън борда. Комунизъм...- берем му плодовете...
xmen

2017.10.24 | 18:38

1
Първо да започнат с проверка на търговците за противогрипни препарати ! Може пък от там да "изкочи заека"!!!!

Добави коментар

Водещи новини