Одобрени са позициите на България за заседания на Съвета на ЕС

  • 11 октомври 2017 13:04

  • 967
  • 0
Одобрени са позициите на България за заседания на Съвета на ЕС
© Novini.bg

Правителството одобри позициите на България за заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, което ще се състои на 12 и 13 октомври в Люксембург, съобщи пресслужбата на кабинета.

В частта "Вътрешни работи" предмет на дискусия ще бъдат три основни теми - актуално състояние на миграционните процеси, Шенген и средносрочен преглед на Стратегическите насоки в областта на правосъдието и вътрешните работи от 2014 г.

По темата "Миграция" ще бъде обсъдено представеното от Европейската комисия Съобщение по прогреса на Европейската програма за миграцията. България споделя виждането, че основни приоритети в работата остават повишаването на ефективността на политиката на връщане на лица, които не отговарят на условията за закрила, както и развитието на сътрудничеството с трети страни за превенция на незаконната миграция и пресичане на трафика на мигранти.

По темата "Шенген" предмет на обсъждане ще бъде актуализирането на правилата за временно възстановяване на контрола на вътрешните граници. В позицията на България относно средносрочния преглед на Стратегическите насоки в областта на правосъдието и вътрешните работи се подчертава, че ключово ще е финализирането на работата по двата пакета за реформа на Общата европейска система за убежище.

Друг приоритет е доизграждането на новата архитектура на информационните системи. Министрите на правосъдието на държавите членки ще обсъдят предложенията за регламенти за създаване на Служба на Европейския прокурор, относно взаимното признаване на решения за обезпечаване и конфискация, както и за създаване на централизирана система за идентифициране на държавите членки, разполагащи с информация за присъди срещу граждани на трети държави и лица без гражданство (ECRIS-TC). България, която е сред инициаторките на засиленото сътрудничество, ще подкрепи и формалното приемане на Регламента по време на предстоящото заседание.

Съветът на ЕС по околна среда ще заседава на 13 октомври в Люксембург. Основната тема на дискусията ще бъде намаляване на емисиите в секторите извън обхвата на схемата за търговия с емисии. България подкрепя и проектите на Заключения на Съвета относно приоритетите на Европейския съюз за третата сесия на Асамблеята на ООН по околната среда в Найроби, Кения, и относно Парижкото споразумение и подготовка за срещите по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата в Бон, Германия. На заседанието на Съвета на ЕС "Общи въпроси" на 17 октомври в Люксембург ще бъдат обсъдени темите "Миграция", "Цифрова Европа", "Отбрана" и "Външни отношения", които са включени в дневния ред на заседанието на Европейския съвет на 19 октомври.

Ще бъдат разгледани въпроси, произтичащи от оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз. Правителството одобри също резултатите от неформалното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси на 15 и 16 септември в Талин.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
967 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини