Политолог: Германия няма да ни е донор, само защото сме поздравили Меркел за победата (аудио)

  • 26 септември 2017 14:27

  • 4219
  • 15
Политолог: Германия няма да ни е донор, само защото сме поздравили Меркел за победата (аудио)
© Фейсбук

Условно е да кажем, че има големи печеливши на парламентарните избори в Германия, по-скоро има големи губещи – това са социалдемократите и християндемократите и техните коалиционни партньори, които катастрофално загубиха гласове, каза пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов.

Сривът от 7-8%, или 1 млн. гласоподаватели, наистина е сериозен шок за християндемократите. Но най-големите губещи са социалдемократите на Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден, които се надяваха, че неговата харизма, лични качества и кариера на проевропейски политик ще успеят да генерират вот най-малкото сред недоволните от политиката на християндемократите. Този ефект не се състоя и социалдемократите имат най-ниския си резултат въобще в историята на последните модерни избори във федералната република, заяви Стефанов.

Като печеливши, но относително, повечето анализатори определят Алтернатива за Германия с техните 13%. Аз бих се въздържал от подобна оценка, тъй като те се превръщат в "големия нежелан". В Туитър стартира платформа, в която доста от немските гласоподаватели искат много ясно да се дефинират като 87-те процента, които не са гласували за Алтернатива за Германия. А и тепърва предстои да видим какво представлява тази политическа сила. Наистина, в последните години тя набра скорост, но е вярно и че никой не желае тя да му е коалиционен партньор, посочи политическият анализатор.

Всъщност на тези избори големите губещи са немските гласоподаватели, тъй като партиите им не успяха да ги мотивират достатъчно, за да гласуват на изборите. Оказа се, че германските граждани не са получили достатъчно смислени послания, които да ги отведат до урните, заяви Стефанов.

По думите му, победата на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се е горчива, тъй като политическият й съюз губи много гласове, които са отишли към крайнодясната Алтернатива за Германия.

Според него съставянето на правителство е въпрос на принципни позиции и преговори. Немците са ни научили как трябва да се съставят коалиции и са доказали, че прагматизмът при тях е водещ. В тези трудни времена самите германци знаят, че имат нужда от стабилност. А на всички нас трябва да ни е ясно, че германците първо гледат собствената си държава, а после Европа. За европейците е важно какво правителство ще бъде съставено в Германия, но не бива да забравяме, че това са национални избори, които са важни първо за Германия, а после за Европа. Изходните позиции на потенциалните участници в преговорите ще са такива – немският интерес, после европейският, или европейският през призмата на немския. Германските институции са достатъчно добре уредени, за да не зависят от това каква е политическата върхушка. Германия може да функционира без правителство достатъчно дълго време, което да позволи на политиците комфорта да съставят правителство. Но от друга страна проблемите, които има пред Европа, от която Германия е интегрална част, не дават такъв лукс – три, шест, осем месеца. Участниците в преговорите са наясно, че имат важни решения, които да гласуват и нямат лукса на безкрайно политическо лентяйство. Затова срока го виждам до два-три месеца. До Нова година Германия ще има кабинет, прогнозира политологът.

По думите на Любомир Стефанов отношенията на бъдещото германско правителство с Тръмп ще бъдат прагматични и рационални. Все по-малко присъства сантименталната връзка, че това е Големият брат отвъд Океана, на когото сме длъжни да разчитаме за всичко. Германия е в Европа, тя вижда бъдещето си като лидер на Европейския съюз, който има глобални амбиции, заяви Стефанов.

Според него след съставянето на новото правителство отношенията между Германия и България също ще стъпват на прагматична основа. Германия не страда от излишна филантропия и донорство, само защото някой е поздравил нейния бивш бъдещ канцлер с победата. Тя ще се отнася с нас както и досега – каквото поискаме, ще трябва да докажем, че можем да го гарантираме и заслужаваме да го получим – говоря за членството в Шенген и влизането Еврозоната. Берлин може да бъде убеден, че имаме място там само с рационални и прагматични действия, които се изразяват в повишаване на доверието в съдебната система, повишаване на ефективността на прокуратурата и на следствието и намаляване на фискалните тежести, т.е. икономика, която произвежда, а не само препродава. В това се изразява немският прагматизъм, каза още пред Novini.bg Любомир Стефанов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4219 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2017.09.26 | 23:18

15
абе шльонко недомаслен откога порасна че се изцепваш в политиката , скрий се нейде , а ти може да илижеш баба си Меркел за да те накърми !

2017.09.26 | 23:14

14
Комунисти и тесни социалисти имат общо 43%, а Меркел 32%, не може да пръдне без разрешение. Заглави се като Тиква в коалиция.

2017.09.26 | 19:50

8
НЕ - комунистче некадърно
НАЙ ДОБРИЯ ГРОБАР Е МЪРТВИЯ...УБИЙ ТАЯ ГАД И СПАСИ

2017.09.26 | 19:51

13
НАЙ ДОБРИЯ ГРОБАР Е МЪРТВИЯ...УБИЙ ТАЯ ГАД И СПАСИ БГ ОТ УПАДЪК.. МИЗЕРИЯ ..ЛИШЕНИЯ..И БИЗНЕСМЕНСКИ ИЗЧАДИЯ.....НАЙ ДОБРИЯ ГРОБАР Е МЪРТВИЯ...УБИЙ ТАЯ ГАД И СПАСИ БГ ОТ УПАДЪК.. МИЗЕРИЯ ..ЛИШЕНИЯ..И БИЗНЕСМЕНСКИ ИЗЧАДИЯ.....
НАЙ ДОБРИЯ ГРОБАР Е МЪРТВИЯ...УБИЙ ТАЯ ГАД И СПАСИ

2017.09.26 | 19:50

12
НАЙ ДОБРИЯ ГРОБАР Е МЪРТВИЯ...УБИЙ ТАЯ ГАД И СПАСИ БГ ОТ УПАДЪК.. МИЗЕРИЯ ..ЛИШЕНИЯ..И БИЗНЕСМЕНСКИ ИЗЧАДИЯ.....НАЙ ДОБРИЯ ГРОБАР Е МЪРТВИЯ...УБИЙ ТАЯ ГАД И СПАСИ БГ ОТ УПАДЪК.. МИЗЕРИЯ ..ЛИШЕНИЯ..И БИЗНЕСМЕНСКИ ИЗЧАДИЯ.....
Абе келеш!

2017.09.26 | 19:50

11
1300 години твойто меркел ли ни храни?!
Ники

2017.09.26 | 19:50

9
Ей герберас

2017.09.26 | 19:50

10
НЕ - комунистче некадърно

2017.09.26 | 19:00

5
ревете червени боклуци

2017.09.26 | 19:01

7
ЩО НЕ СИ ИБЕШ МАЙКАТА

2017.09.26 | 19:00

6
ЩО НЕ СИ ИБЕШ МАЙКАТА

2017.09.26 | 19:00

4
Каква победа, бе пикльо, с 25% са намалели избирателите й, с 10% по-малко немци са гласували за нея. Опозицията е могъща.

2017.09.26 | 19:00

3
Без ГЕСП швабско правителство не може да стане. Слава на Ленин.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини