Министър Радев: В последните месеци натискът върху границата на България е намалял със 70%

  • 14 септември 2017 19:27

  • 1267
  • 3
Министър Радев: В последните месеци натискът върху границата на България е намалял със 70%
© МВР

В последните месеци натискът върху границата на България е намалял със 70 процента.

Това заяви в Брюксел вътрешният министър Румен Радев след дискусиите на министрите в ЕС за миграционните процеси, съобщиха от пресцентъра на МВР. Благодарение на финансовата и експертна помощ от Европа, включително и от България, към момента около 7300 души са били върнати в страните по произход от либийските власти, каза Радев. Той определи това като много добър знак и припомни, че през последните месеци със 70 процента е намалял и натискът върху нашата граница в резултат на усилията, положени от българските власти, финансовата помощ от ЕС, както и на изграденото временно инженерно съоръжение на българо-турската граница. Радев подчерта, че много добре работи споразумението между Турция и ЕС, включително и на двустранна основа: Успяваме да задържаме нелегални мигранти, дори и в международни води, при опит да стигнат Румъния, които връщаме и Турция приема веднага. По същия начин се процедира спрямо всички онези, на които е било отказано убежище или закрила.

В контекста на обсъжданията на въпросите за борбата с тероризма българският вътрешен министър изрази удовлетвореност от конкретността на разговорите, общата загриженост и стремежа за солидарен отговор на това явление. Министрите на вътрешните работи от ЕС са дискутирали и възможностите за ограничаване на радикализацията, както и ключовата роля, която има обменът на информация между държавите. "България е сред страните, които осъществява активен обмен на ценна и качествена информация, и това е сред фокусите в работата ни", подчерта министър Радев.

Министърът на вътрешните работи използва възможността да поздрави българските пожарникари с професионалния им празник - 14 септември, и отново сподели мнението, че е необходимо повишаване на заплатите на всички служители на МВР. "Дебатите в Съвета за социално партньорство са кога и как това да бъде направено. На едно мнение сме, но е важно действията да бъдат обмислени и обвързани с политики", добави той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1267 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.09.15 | 10:31

3
Намалял е ама друг път кого заблуждавате!

2017.09.15 | 00:09

2
Този си оправдава заплатата с изнасяне на фалшиви данни. Е кво някой да са осъдили затова?

2017.09.14 | 22:30

1
Значи натиск има, ние от тук запъваме на обратно колкото можем, но колко ще издържи телта на мутро-седесарската власт.

Добави коментар

Водещи новини