Кога девизът "Съединението прави силата" е поставен на фасадата на парламента?

  • 06 септември 2017 15:11

  • 2506
  • 1
Кога девизът "Съединението прави силата" е поставен на фасадата на парламента?
© Novini.bg

Девизът "Съединението прави силата" е поставен на фасадата на Народното събрание още при построяването на сградата през 80-те години на 19 век.

Оттогава не е премахван, дори когато отпада от националния герб по времето на социализма. Думите се появяват през 1880 година, пет години преди акта на Съединението, обединил Княжество България с Източна Румелия. Стефан Стамболов е този, който предлага девизът да бъде изписан на гърба на българските монети. Днес изследователите твърдят, че е буквален превод на белгийския. За българите от онова време обаче посланието е друго. Върху монетата е гравиран венец, съставен от житни класове, цветове на роза и лаврови листа.

Като приемаме трите цвята, които означават трите части на нашето отечество, думите ще бъдат твърди уместни, казва тогава депутатът Грънчаров. Така този девиз става израз на една политическа задача, на революционен подем, довел до Съединението на Северна и Южна България на 6 септември 1885 г.

Според професора по културна антропология Ивайло Дичев, цитиран от БНР, акцентът е в еманципацията от Русия: "България се опълчва на империята, която я е създала малко по-рано. Русия е против това съединение, даже принуждава Батенберг да си отиде тогава, защото той подкрепя това съединение".

Историкът професор Андрей Пантев не е съгласен: "Намирам за комичен израза, че това води до еманципация от Русия, защото Русия изчисти Източна Румелия от турските гарнизони и поради това Съединението стана с една поразителна лекота".
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2506 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.09.07 | 12:29

1
to tva e edinstvenata istina v taia darjava

Добави коментар

Водещи новини