Фокусът на усилията на МО е насочен към бойните способности

  • 01 септември 2017 16:54

  • 1540
  • 0
Фокусът на усилията на МО е насочен към бойните способности
© Министерство на отбраната

Променената среда за сигурност поставя нови и по-високи изисквания към отбранителните способности на държавата ни в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Това е предизвикателство към системата за национална сигурност като цяло. Това заяви министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността в слово пред командно-преподавателския и слушателският състав на Военната академия "Г. С. Раковски", съобщиха от Министерство на отбраната.

От сега нататък е необходимо единство в действията на всички нейни елементи. Междуведомствената координация и ефективното взаимодействие, включително обединяването на усилия и споделяне на ресурси, са без алтернатива, допълни той.

Днес бе откриването на новата учебна година във военната Алма матер. На церемонията присъства и заместник-министърът на отбраната Атанас Запряновл. Той изтъкна, че е наложително интегрирано развитие на целия сектор "Сигурност" и координиран подход при неговото финансиране.

Подчертана бе необходимостта от взаимодействие и координиране на действията не само в оперативен порядък, но и при реализирането на големи инвестиционни проекти за придобиване на въоръжение, техника и оборудване. „Това ще намали цената за придобиване поради по-добрата координация при преговорите с доставчиците, а и ще ангажира нашия национален отбранително-промишлен потенциал. Отделено е специално внимание на въпросите, свързани с предизвикателствата пред сигурността и на приоритетите в реализиране на отбранителната политика, чиято главна цел е осигуряване на изграждането и развитието на българските въоръжени сили като надежден гарант за националната сигурност“, заяви Каракачанов.

Подчертава се, че фокусът на усилията е насочен към бойните способности, пренебрегвани през последните 20 години. "Решени сме да стартираме основните проекти за модернизацията и на трите вида въоръжени сили, така че да осигурим балансирано развитие на способностите", посочва министърът на отбраната.

„Основният извод, който се прави е, че българските въоръжени сили са в състояние със затруднения и повишен риск да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС“.

Посочва се още, че МО през настоящата година ще предложи на правителството и парламента конкретни действия в рамките на Бюджет 2018, насочени към политики за решаване на най-сериозните проблеми на въоръжените сили, както и за планомерното изпълнение на целите от Програма 2020 и дейностите от първата фаза на План 2020. "Необходимо е да се вземат спешни мерки за предотвратяване на очертаващия се кадрови колапс, като спешно се актуализират заплатите на военнослужещите и се подобри системата за кариерно развитие".

По случай новата учебна година във Военната академия, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев също е изнесъл лекция, в която е посочил, че в съответствие с Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г., фокусът на усилията в краткосрочен период е поставен върху модернизацията на армията.

Той е подчертал, че придобиването на материални средства по който и да е от проектите за модернизация не води автоматично до придобиването на способност. „Без високо подготвен състав, който да поддържа и използва съответното оборудване, то е безполезно. Ръководството на Щаба на отбраната си дава ясна сметка, че независимо от комплексния характер на способностите, хората са основен техен елемент, а формированията от Въоръжените сили - техният носител“, е подчертал още началникът на отбраната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1540 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини