Порожанов отчете какво свърши Министерство на земеделието за 100 дни

  • 31 август 2017 13:45

  • 1592
  • 1
Порожанов отчете какво свърши Министерство на земеделието за 100 дни
© Булфото (архив)

Устойчиво и конкурентоспособно пазарно ориентирано земеделие, стабилно развитие на хранителния сектор, устойчиво и функционално управление на горите, развитие на сектор рибарството и аквакултури и новата Обща селскостопанска политика за периода след 2020 година са основните приоритети на аграрното министерство, обяви днес министър Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в на пресконференция.

По отношение на ОСП, която в момента се разработва, и нашата позиция Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в каза, че тя все още е в процес на дебат, но няма особени противоречия между отделните браншове. Всички страни членки, както и България, са за запазването както на директните плащания, така и на съпътстващите механизми като преразпределително плащане и обвързано производство, подчерта министърът.

Председателството на България на ЕС не ни дава предимство за прокарване на конкретни идеи. Когато има обаче различни позиции на отделните страни като тази за обвързаното производство например, свързано с поощряване на зеленчукопроизводството и овощарството, ние ще отстояваме своя позиция за запазването му, каза министър Порожанов. За нас акцентите трябва да са свързани с инвестиционни мерки, които да развиват и насърчават българското производство, категоричен бе министърът.

Пазарните и климатичните рискове ще бъдат все по-актуални и земеделският сектор ще трябва да бъде надеждно подсигурен. Това означава запазване на нивото на финансиране, за да остане конкурентоспособно българското и европейското земеделие спрямо това от третия свят, коментира министърът. Темата за бюджетите ще бъде дебатирана на ниво министри, защото след Брекзит ще се появи "дупка" от 20 млрд. евро годишно за общия европейски бюджет, тя ще бъде водеща и във вътрешните ни дебати, подчерта Порожанов. Той посочи също, че за съжаление рамката на бюджета по ОСП няма да излезе в рамките на нашето председателство.

Борбата с градушките е друг основен проблем . В момента в страната се покриват 30-35 на сто от земеделските площи . Най-разумното по думите на министъра е да имаме пълно покритие, съчетано със самолетен способ, който да покрие останалата част от страната. Проблемът е как да се осигурят близо 20 -те млн. лева разходи годишна издръжка за него, коментира министърът.

"Напоителни системи" е дружество в недобро финансово и функционално състояние и с "разхвърляни" активи. Очакванията ни са поне в средата на годината то да не бъде на загуба, посочи Порожанов ,за да може да кандидатства за финансиране по европейски програми.
Предстои стиковане на позициите на всички 26 отделните институти към Селскостопанска академия за определяне на единна политика и начините на кандидатстване за финансирането им. В момента те са абсолютно "отделни губернии", без единна научна и производствена визия, коментира Порожанов.

Над 90 на сто от причините за пожарите, за съжаление, са резултат на човешки фактор, каза Порожанов. Тежък проблем за горите е короядът и от тази седмица е създаден щаб за борба с него. Най-засегнатите области са Смолян и Кърджали.

Вече са сключени първите договори по Програмата за рибарство на стойност 45 млн. лева.Продължава борбата с бракониерството, отчете министърът. Той подчерта още, че по отношение на административните услуги МЗХГ е изготвило изменения в 11 закона за облекчаване на режимите.

По Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ през 100-те дни на управление са изплатени близо 250 млн. лева. Над 710 договора са подписани на стойност около 160 млн. лева, информира Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в. За близо 640 млн. лева са директните плащания през последните три месеца.

Най-чувствителният сектор остава животновъдството и всички плащания ще бъдат извършени навреме, ангажира се министърът. Има нови помощи - за хуманното отношение към свинете и птиците, които от август ще бъдат одобрени, припомни той.

Земеделският министър подчерта и много добрата реколта от почти 6 млн. тона пшеница тази година с доста по-добро качество. Около 1 млн. тона ще бъде експортът, хлебният баланс е осигурен. Цените са добри търговските сделки вървят успешно.
Подготвя се нов Закон за храните, който е приет на вносител и скоро ще бъде факт. Законът за хранителната верига също се подготвя и на ниво публично съгласуване.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1592 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Инспектор Агенция по храните

2017.08.31 | 14:10

1
г-н Порожанов, а кога ще вдигнете заплатите в Агенцията по храните. Само изисквания за нас - от Вас и от Обществото, а заплащането е под всякаква критика. Текучество на кадрите е поголовно заради унизителни заплати. Не забравяйте, че МЗХГ не е само в София. Щом може да се увел

Добави коментар

Водещи новини