Илияна Йотова: Трябва да има държавна позиция в подкрепа на българския език

  • 26 юли 2017 12:58

  • 113
  • 1
Илияна Йотова: Трябва да има държавна позиция в подкрепа на българския език
© Президентство на РБ

Предизвикателствата на съвремието и на глобалния свят изискват държавна позиция в подкрепа на българския език. Наложително е утвърждаването му като матуритетен там, където са големите български диаспори и приравняването му към общата европейска езикова рамка. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която е днес в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Йотова посочи, че представителите на асоциацията са хората, които задават посоката, вдъхновяват за откривателство и съхраняват българското самосъзнание. По думите й политиката за връзки с българските училища извън граници не може да се изчерпва само с признание или парични средства, а е необходимо внимание, отношение и ангажимент от страна на българската държава.

Министърът на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 отбеляза, че благодарение на съвместната работа между МОН и асоциацията са утвърдени учебни програми, които са в съответствие с държавните образователни стандарти, и с езиковата рамка по български език и литература. Предстои разработването на учебни програми по история и по география. Според него трябва да се развие дистанционното обучение, за да се обхванат повече деца чрез българските неделни училища. МОН подкрепя усилията за признаване на българския език в матуритетен, особено в страните, където имаме големи диаспори, каза още той.

Председателят на Държавната агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев посочи, че те много добре работят с Асоциацията на българските училища в чужбина и увери, че ще продължи това добро партньорство.

Темата на форума е "Десет години Асоциация на българските училища в чужбина - възродител и посланик на съвременна България по света". В него участват депутати, представители на различни министерства, университетски преподаватели, синдикалисти.

Конференцията се организира с участието на МОН, на СУ и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", на Българската източноправославна епархия за Западна и Средна Европа и Рилския манастир, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
113 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
веда

2017.07.28 | 01:19

1
А защо българските евродепутати са отказали за децата си обучение на български език?!!! Променете го!

Добави коментар

Водещи новини