Парламентът препоръча Сметната палата да направи одит на НДК в 2015-2017 г.

  • 25 юли 2017 17:29

  • 1198
  • 2
Парламентът препоръча Сметната палата да направи одит на НДК в 2015-2017 г.
© Novini.bg

Народните представители от временната комисия за НДК препоръчват на Сметната палата да включи в годишната програма за одитната си дейност за 2018 г. "Одит за съответствие при финансовото управление на НДК за периода 2015-2017 г.". Това е записано в доклада от дейността на комисията, който беше приет на заседание на комисията днес с 10 гласа "за" и 9 "против", предаде БТА.

Според депутатите такъв одит ще направи анализ на цялостната дейност на НДК, а не на отделни факти. Ще провери начина на управление и усвояване на ресурсите, как се изпълняват бизнес плановете, имат ли цели и приоритети, и ще даде препоръки за подобряване на дейността на дружеството. В заключение, народните представители се обединяват около констатацията, че въз основа на проведените изслушвания и представената документация от извършените проверки на компетентни органи са налице съмнения за извършени нарушения, но по този въпрос следва да се произнесат съответните компетентни органи.

Според Румен Гечев от БСП над бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош е имало "политически чадър". Той е бил над съвета на директорите, бил е над принципалите си, коментира Гечев. Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г назначи Боршош пред цяла България, след като беше уволнен от Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена. Всичко това води към следата, че Борисов е "политическият чадър", заяви депутатът от левицата.

Относно тези твърдения Тома Биков от ГЕРБ отбеляза, че не вижда подобни факти и обстоятелства от изслушванията и документите и изтъкна, че именно сегашното правителство е уволнило Мирослав Боршош. Ако не беше Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, в момента ние нямаше да заседаваме тук, нямаше да разберем нищо и вие нямаше да знаете какво се случва в НДК. Независимо кой е назначил Боршош, важното е кой е направил разследванията и е взел мерки, и това е сегашното правителство, заяви Биков.

Депутатът от ДПС Велислава Кръстева коментира, че в доклада на комисията не е успяла да открие отговор на най-важния въпрос - къде са парите. Според нея той "спуска едно приятно перде, една хубава завеса върху това, което се е случвало в НДК". Няма как да подкрепя така изложения доклад, защото според нас той не изчерпва нашите задължения пред народните представители - да изясним фактите и обстоятелствата, свързани със 17-те млн. лв. публични средства, отпуснати на НДК, заяви Кръстева. По думите й комисията не е успяла да си свърши работата.

Предстои докладът да бъде разгледан в пленарната зала.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1198 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.07.26 | 00:15

2
а одит на бкп от 44та до днес???

2017.07.25 | 21:31

1
Гробарите крадат като за последно!

Добави коментар

Водещи новини