Милионерите от "Динакорд" отгледани от Боршош и БНТ

  • 19 юли 2017 08:46

  • 17789
  • 8
Милионерите от "Динакорд" отгледани от Боршош и БНТ
© Булфото (архив)

“Динакорд-България” ЕООД си осигури поръчки за 9 486 600 лв. за българското европредседателство през 2018 г. Фирмата на практика е истински монополист в доставките на техника за НДК и за оборудване на студио на БНТ, което ще излъчва събитията по време на Председателството, пише "Труд".

“Динакорд-България” се е състезавала със себе си в търга за “Доставка монтаж и въвеждане в експлоатация на конгресно-конфрентна техника в НДК” на стойност 3 600 000 лв. Друг участник не е имало. Обясненията на фирми от бранша са, че подаването на оферти за тази поръчка е съвпаднало с едно от най-големите събития за хората от този бранш, Световното изложение във Франкфурт “Звук и светлина”. Прави впечатление, че ръководството на НДК е бързало и с получаването на офертите. Търгът е обявен на 4.04.2016 г., а срокът за подаване на оферти първоначално е бил 17 май. След това е коригиран на 30 май 2016 г.

Абсурдно изглежда ценовото предложение на “Динакорд-България”. В него не са посочени нито марките, нито моделите на техниката. Експерти от бранша определиха приемането на подобна оферта от оценителната комисия като проява на пълна безгрижност и безстопанственост. Учасници в сходни процедури обясниха, че са били отстранявани дори заради липса на снимка на определен кабел, при това при далеч по-ниска прогнозна цена на търга.

Комисията е приела на юнашко доверие поисканите пари от “Динакорд-България” ЕООД. При липса на посочени марки и модели няма как да се прецени колко реална е посочената цена. Така например мулти-функционален мувингхед прожектор, с посочена единична цена от “Динакорд” 13 305 лв. може да струва между 2 000 лв. и 20 000 лв. В офертата на “Динакорд” има 16 такива прожектори. Ако бе посочена марката им, можеше да се направи сравнение с цените на други производители, както и да се прецени доколко обективна е оферираната сума.

Любопитна подробност е, че при този хаос и неяснота на 8 юни правителството гласува да се дадат на “Динакорд” допълнително и позволените по ЗОП до 50 % от стойността на поръчката, т.е. още 1 800 000 лв. Сумата щяла да отиде за оборудване на пресцентъра. Спокойно би могла да се обяви нова обществена поръчка, но опасенията били, че ако я спечели друга фирма, техниката може да не сработи с тази на “Динакорд”.

Не е ясно дали от това са се опасявали от БНТ, но на 12 юли е решено телевизията да даде на същата фирма чрез пряко договаряне още 4 086 600 лв. без ДДС.

От 23 март Националната телевизия бави поръчка
Без търг оборудват студио


На 23 март Министерски съвет “определя БНТ за домакин разпространител на картина и звук от събитията по време на Председателството”. Няма обяснение защо ръководството на БНТ е чакало последния момент, в който вместо нормална обществена поръчка прави пряко договаряне, без предварително обявление с определени фирми. От профил на купувача в сайта на БНТ става ясно, че в НДК ще бъде оборудвано специално студио. Прогнозната стойност по четирите позиции на процедурата е 5 906 900 лв. без ДДС. Поканени са четири фирми, по една за всяка от обособените позиции. “Динакорд-България” е поканена да изпълни “Доставка на камерни канали и броудкаст оборудване за телевизионното студио НДК.” Това е лъвският пай от поръчката – 4 086 600 лв.

Оценяване и класиране

В поканата до “Динакорд” за участие в прякото договаряне е направен следния абсурден запис: “Оценяването и класирането на офертите ще се извърши от комисията по критерии “Икономически най-изгодна оферта”, а критерий за възлагане е “най-ниска цена”. При един единствен участник!

Интересно е дали и след тази процедура техниката ще бъде оставена на отговорно пазене в “Динакорд” както се е случило с част от предвидената за НДК. При това без подписано допълнително споразумение и без яснота каква точно техника е оставена на отговорно пазене и какво още не е доставено. Това установи външния одит, извършен от “Семпер Фортис” ООД. От доклада стана ясно, че “Динакорд-България” не е спазила и изискванията за представяне на оторизационни писма от производителите на предлаганата техника. Т.е. освен, че в ценовата оферта липсват моделите и марките и оторизационните писма са от фирма, чийто едноличен собственик на капитала, е същият като на “Динакорд”.

Последвайте канала на

Novini.bg
17789 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2017.09.14 | 21:34

8
ГРОБ РАЗДАВА "МАЛКИ" БОНУСИ НА СВОИТЕ ФИРМИ ,КАКВО СА МИЛИОНИ ЗА БАРОВЕЦА БОКО МИЛИАРДЕРА..
червена отрепка

2017.07.21 | 16:31

2
Предстои да дадат и на майка ти национална награда -- златен кавал 2016г , за цялостен принос !
БИВШ АТАКИСТ -волен СТАНА КУРВАТА НА БОЙКО !!!!!!

2017.09.14 | 21:34

7
комунистите ФАЛИРАХА БЪЛГАРИЯ ЦЕЛИ ПЕТ ПЪТИ СЕГА КАКЪВ УЙ ИСКАТ ПАК ????????????????????????

2017.09.14 | 21:34

6
БОРШОШ Е ГЕЙБЕРАСКИ КАДЪР.И Е ДАВАЛ ПОРЪЧКИ НА КОЙТО МУ Е НАРЕДЕНО.
Модератор

2017.09.14 | 21:33

5
ПРЕДИ ИМАХМЕ МУТРИ В ДЪРЖАВАТА,СЕГА МУТРИТЕ СИ ИМАТ ДЪРЖАВА.БОКОЛАНДИЯ
БИВШ АТАКИСТ -волен СТАНА КУРВАТА НА БОЙКО !!!!!!

2017.07.21 | 16:31

4
комунистите ФАЛИРАХА БЪЛГАРИЯ ЦЕЛИ ПЕТ ПЪТИ СЕГА КАКЪВ УЙ ИСКАТ ПАК ????????????????????????
БИВШ АТАКИСТ -волен СТАНА КУРВАТА НА БОЙКО !!!!!!

2017.07.21 | 16:31

3
комунистите ФАЛИРАХА БЪЛГАРИЯ ЦЕЛИ ПЕТ ПЪТИ СЕГА КАКЪВ УЙ ИСКАТ ПАК ????????????????????????

2017.07.21 | 02:34

1
Не е вярно, милионерите ги създаде и отгледа мафиотът Костов.

Добави коментар

Водещи новини