Вицепремиерът Екатерина Захариева прие първия съветник на Краля на Мароко

  • 10 юли 2017 17:23

  • 2950
  • 1
Вицепремиерът Екатерина Захариева прие първия съветник на Краля на Мароко
© МВнР

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на прие днес първия съветник на Краля на Мароко - г-н Андре Азулей, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Азулей е на посещение в България, за да вземе участие като почетен гост и лектор на четвъртото издание на лятната Академия на училището за обучение на млади политически лидери от България, Тунис и Мароко, организирана от Българско училище за политика "Димитър Паница".

"Днес сме изправени пред общи предизвикателства - несигурност, радикализация и мигрантски натиск", е изтъкнал Андре Азулей.

Той е посочил, че Мароко е пример за стабилност, устойчиво развитие и толерантност сред държавите от Северна Африка. Азулей е допълнил, че този факт се дължи на целенасочена държавна политика, провеждана последователно в течение на няколко десетилетия. Отбелязано е било също така, че Мароко поддържа традиционно добри отношения както със страните от Средиземноморския басейн, така и с Европейския съюз като цяло - двустранните отношения с България не правят изключение.

В контекста на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Андре Азулей е изразил мнение, че България има възможността да съдейства за съживяване и насърчаване на диалога в рамките на Съюза на Средиземноморието, като по този начин страната ни би се позиционирала като фактор за постигането на синергия при решаването на общите предизвикателства.

"България има традиции в добрите си отношения със страните от Северна Африка, а сътрудничеството с Кралство Мароко е от голямо значение в този контекст", е изтъкнала Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Тя е отбелязала, че стабилността във вътрешен план и последователността във външната политика на Кралството е положителен пример не само в региона и арабския свят, но и за цяла Африка. "Малко повече прагматизъм във външната политика би бил ключов фактор за създаване на благоприятни условия за инвестиции от страна на бизнеса и в двете посоки", е посочила Захариева и е добавила, че ще се търсят възможности за засилване на икономическите и търговски отношения между двете страни, както и засилване на връзките в областта на туризма.

"Необходима е реализация на конкретни форми на сътрудничество", смята още Захариева. Двамата са обсъдили и нуждата от общи усилия за справяне с ксенофобията и езика на омразата, като според тях възможност за решение трябва се търси в споделянето на културното наследство и на универсалните ценности между страните.

Отчетена е била и възможността в рамките на Българското председателство да бъде организиран дискусионен форум по въпросната проблематика с участие на представители на гражданското общество от балканските държави и от Южното Средиземноморие.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2950 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.10 | 19:10

1
ОЧАЛАТИЯ СОРОСОИД

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини