Нено Димов: Зеленият бизнес не е просто реклама

  • 29 юни 2017 12:51

  • 1020
  • 0
Нено Димов: Зеленият бизнес не е просто реклама
© Булфото (архив)

Зеленият бизнес не е просто реклама или мислене как да се увеличи печалбата, това е онзи гений, който превръща потенциалния ресурс в реален. Това каза министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе на Осмия национален зелен форум "Екоиновации и градска среда", предаде БТА.

Според него фокусът върху този бизнес трябва да е изключително внимателен, защото това е бъдещето. Трябва да решаваме проблемите на днешното време, не можем да отговаряме за бъдещите поколения, така както предишните не са отговаряли за нас, каза министърът и допълни, защото не знаем какви ще са предизвикателствата пред бъдещите поколения, но знаем какви са предизвикателствата днес. По думите му имено зеленият бизнес е този, който се стреми да се справя с предизвикателствата днес, за да направи утрешния ден по-добър.

Наистина ли се изчерпват ресурсите, попита министърът и посочи, че не е така. "Човешката история познава само нарастване на ресурсите, до които имаме достъп. В нито един момент не познаваме намаляване на тези ресурси. В природата съществува само потенциал, реален ресурс няма. Единственото, което можем да кажем, че е ресурс, това е човешкият гений да превръща потенциала, който му е даден от природата, в реално нещо, което може да се използва", каза Димов. Той отбелязва, че начинът, по който работи зеленият бизнес, е най-доброто за бъдещето.

Министърът напомни, че основният приоритет на МОСВ е опазването на атмосферния въздух. Той коментира и ситуацията с липсата на катализатори за автомобилите. Техническото решение е ясно - трябва да имаш катализатор,- но политическото не е така ясно, допълни Димов, обяснявайки, че не може чрез принуда да се накара голяма част от хората да инвестира хиляди левове за придобиването им. В рамките на тази година трябва да стане възможно коли, които нямат катализатор, да не могат да преминат през първа регистрация в КАТ, посочи той.

Заместник-кметът на Столичната община Йоана Христова представи пред бизнеса "зелената" подготовка на София за председателството на България на Съвета на ЕС.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1020 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини