Ген. Стефан Янев: Проявихме жест на добра воля към сегашното правителство по сделката за нов изтреби

  • 26 юни 2017 18:38

  • 6848
  • 6
Ген. Стефан Янев: Проявихме жест на добра воля към сегашното правителство по сделката за нов изтреби
©

Сделка с „Грипен“ няма. Правителството все още не е започнало преговори с трите държави, които да предоставят такъв тип самолет. Решението, което беше взето в нашия мандат валидира военната експертиза и бе определена една пътна карта на проекта. Това каза ген. Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен, секретар на президента по сигурност и отбрана, в предаването "Още от деня" по БНТ.

По думите му те са направили класиране на офертите и валидирането им. „Така се даде възможност на следващото правителство да продължи работата по закупуване на новите изтребители. В рамките на пътната карта са поставени срокове. Това предопределя срокове за подаване на документи от страна на фирмите. Този срок беше удължен по молба на една от фирмите със седмица. Оттук нататък правителството е задължено след приемането на този протокол да вземе решение и да започне преговори. В случая ние взехме решение и комисията ги класира по съответния ред. Това обаче не предопределя с кого трябва да започнат преговорите“, разясни бившият военен министър в служебното правителство.

Той бе категоричен, че не са забавили процеса. „Дава се пълна възможност на сегашното правителство с кого да преговаря. Това е жест на добра воля. Ние се опитахме да помогнем на правителството да има времеви диапазон до края на годината, за да се оползотвори  финансовия ресурс“, подчерта Янев.

„Самата процедура е разработена така, че няма възможност за манипулиране на данните, които са дали отделните държави и фирми“, увери Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен.

По повод дисквалификацията на един от участниците, той каза: „Нейните показатели са по-добре от втората оферта, но са класирани на трето място, заради излизането от финансовия ни разчет“.

По повод обвиненията към президента, че се е намесил в сделката, Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен заяви: „Той имаше едно изказване, което беше атакувано политически. Той не е споменавал тип самолет, а военната експертиза. Някакви намеци за лобизъм са несъстоятелни. Политическото решение предстои и то трябва да бъде взето отговорно“.

„Грипен“ е един съвременен самолет. Когато излезем и кажем на гражданите, че ще направим един много голям разход трябва да им обясним. За тях е много по-важно колко живот има той в бъдеще. В офертите са дадени рамки на цената“, каза още Янев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6848 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ВЕЛИКИЯ ПИЛОТ РАДЕВ , ДВЕСТА МИЛИОНА ГИ ХВЪРЛИ В

2017.06.28 | 13:39

6
БОРИСОВ ЗАЩО СКРИ РУМЕН РАДЕВ КОГАТО КАТАСТРОФИРА ДВАТА САМОЛЕТА ПО СТО МИЛИОНА, ВЕЛИКИЯ ПИЛОТ РАДЕВ , ДВЕСТА МИЛИОНА ГИ ХВЪРЛИ В НИВИТЕ

2017.06.27 | 11:47

1
модераторска евтина курва

2017.06.28 | 13:38

5
нови самолети са 100 пъти по добре от 3та ръка.
Крадат милиарди от народа негодниците

2017.06.28 | 13:38

4
Само за осем негодни опасни таралясника искат да ограбят народа ни с над 4 военни годишни бюджета ..Какви генерали какви военни са тези.Армията ни няма обувки за мокро и зимно време.
Иванов очевидец

2017.06.28 | 13:38

3
РАдев подаде оставка не заради стари самолети .Опитаха се д а убият двеста човека в исвестен курорт с истребител МИГ29 увреждан през вероятно нов смартфон отзад вдясно от пилота. Курорта с е казва чифлика минути след като кацна самолета в граф Игнатиево и хоп оставка..Друг

2017.06.27 | 11:47

2
Лъжец

Добави коментар

Водещи новини