Джамбазки пред Novini.bg: Корените на терора се крият в сбъркания културен модел

  • 05 юни 2017 10:30

  • 8104
  • 24
Джамбазки пред Novini.bg: Корените на терора се крият в сбъркания културен модел
© Булфото (архив)

Трябва да се признае ясно, че псевдолибералният модел на интеграция не работи и трябва да бъде променен. Това ще рече хората, които пристигат, хората които желаят да живеят в държави-членки на ЕС, те безусловно трябва да приемат културата, обичаите, ценностите на тези държави. Това каза евродепутатът Ангел Джамбазки пред Novini.bg по повод поредния кървав атентат във Великобритания.

„Когато някой иска да живее в държава от ЕС, той трябва да се казва като жителите на тази държава, да носи същите дрехи като жителите на тази държава, да яде и пие това, което ядат и пият хората от тази държава. Няма как да искаш да получаваш помощите на западните общества, а да продължаваш да живееш съгласно ценостите на Шериата. Това не може да продължава по този начин. В противен случай тази война, която виждаме по улиците на европейските градове ще продължава с все по-голям интензитет“, категоричен бе той.

Сн. gettyimages.com

„Трябва да се промени антитерористичната политика в Европа, но не само тя. Това е въпрос от първостепенно значение. Много по-важно е да се преосмисли мигрантската политика на държавите-членки на ЕС, да се преосмисли политиката на отворени врати и на приемане на нелегални мигранти от Северна Африка и Близкия изток“, подчерта Джамбазки.

По думите на евродепутата има един много голям проблем, ако западноевропейските общества благодарение на трайния мир след Втората световна война изглеждат много изнежени и без съпротивителни сили и това може да се види по кадрите от нападението от Лондон. Когато видите как мъже се крият под масите в кафене разбирате, че нещо е много сбъркано в тези общества и това трябва да бъде поставено на въпрос“.

Сн. gettyimages.com

"Най-добрите антитерористични мерки има в Израел", заяви Ангел Джамбазки. „Това е може би най-ефективната държава, която може да се причисли по някакъв начин към т.нар. Западноевропейска атлантическа цивилизация. Тази държава успява да наложи железен вътрешен ред в условия на 50-годишна война. Израел няма мирен договор с нито една от държавите, които я обкръжават. Води война с тях, води война с палестинските терористи и успява да поддържа цивилизовано отворено общество. Така че много трябва да се учи от държавата Израел“, каза Джамбазки.

Сн. gettyimages.com

На въпрос да се очаквали пик на терористичните атаки по време на свещения месец за мюсюлманите Рамадан, евродепутатът заяви, че към това са настояли идеолозите на ИД. „Те ще търсят тази радикализация, тя работи за тях от гледна точка на това, че нападенията пораждат и обратния ефект. Те пораждат недоверие и напрежение спрямо мюсюлманските общности в западните общества. Спокойно може да се каже, че ако Ислямът се радикализира още по-верен е изразът, че радикализмът се ислямизира в цяла Западна Европа. Отритнати обществени прослойки, хора които смятат себе си за живеещи извън обществата намират лесен отговор в тази радикализация“.

"Корените на терора не са в днешния ден, те се крият както в сбъркания културен модел на западноевропейските общества, така и в разпада на редица държави в Северна Африка и впечатленията на тези хора, които идват оттам е, че западните държави носят вина за разпада на техните общества. Това са процеси, които трябва да бъдат разписани, не могат да се подминават с лека ръка".

Сн. gettyimages.com

Според Джамбазки няма държава, която да бъде защитена от нападения, в свят в който и един дървен стол може да се превърне в оръжие. „Голямото предимство на тези радикали е, че те са готови да жертват своя живот, а насреща си имат хора, които имат какво да губят. Това е тяхното най-силно оръжие. Няма общество или държава, които да кажат, че са защитени. Ако някой твърди това или силно се надценява, или използва тази тема за някакви пропагандни“.

Сн. gettyimages.com

„Това което може и трябва да се прави е българското общество да бъде информирано за възможните опасности и да бъде проведена информационна кампания за това как се реагира по време на терористични атаки. Аз не съм убеден, че българското общество знае как да реагира в подобен случай. Такива информационни кампании трябва да бъдат провеждани непрекъснато. Трябва да се обясни на хората, е живеем в несигурен свят, в който нападенията са всекидневие и ще бъдат всекидневие на фона на развиващите се събития в Сирия и Близкия изток, в Либия, в Ирак, в цяла Северна Африка. Трябва хората да бъдат предупредени, да знаят към кого да се обръщат, как да действат“, каза още Ангел Джамбазки.

Сн. gettyimages.com

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8104 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар
анархист

2017.06.07 | 21:35

24
ПРОДАДОХТЕ СЕ ,А СЕГА МНОГО ЗНАЕШ.КОЙ ЩЕ ТИ ПОВЯРВА?
БОКЛУКА

2017.06.07 | 21:35

23
ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ ОТ ЕВРОПА.СЪБАРЯНЕ НА ДЖАМИИ И ИЗСЕЛВАНЕ НА ГРЕШНО-ВЕРНИЦИТЕ.
ЗАВРЪЩАНЕТО

2017.06.07 | 21:34

22
НА МЮСЮЛМАНИТЕ ПО РОДНИТЕ ИМ ДЪРЖАВИ Е ПРИОРИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА ЕВРО-ЗОНАТА.

2017.06.05 | 13:21

1
мюсулманите не, но евреите ще ги върнат сигурно така изглежда
ВАРВАРИТЕ СА ЗАПЛАХА

2017.06.07 | 21:34

21
ЗА ЧОВЕШКИТЕ ЦЕНОСТИ И ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ.

2017.06.06 | 00:03

20
Българският нацист-Джамбазки чете и развива теории относно тероризъм , хвали и дава за пример Израел а забравя,че именно такива като него в лицето на Хитлер какво направиха с израилитяните.

2017.06.06 | 00:02

19
Я ГЕРМАНЦИТЕ И АНГЛИЧАНИТЕ ДА МУ УДАРЯТ ПО ЕДНА ПАТКА НА ТОВА СЕЛЯНЧЕ, ЗА ДА УСЕТИ ЧОВЕЩИНА ХАХАХА ТОЙ ОТ ДРУГО НЕ РАЗБИРА ГОРКИЯ

2017.06.05 | 18:52

10
патки получава само бойко в гъзето и устето
Mirela

2017.06.06 | 00:02

18
Как няма да правят атентати, като им е заложено в исляма насилието, омразата и убийството към "неверниците" т.е всички които не изповядват ислям! Има ислям - има проблем! Отгоре на това не признават Иисус за Господ и отричат, че е син Божии, какво да говорим повече! Исляма е дя

2017.06.06 | 00:00

16
единствения най-голям страх който ги тресе е собствените им Народи да не ги подкарат с тоягите , не че няма защо , а такова олигофренски изпълнения като убиването на невинни им дават сили да тероризират собствените си хора уверявайки ги че е за тяхната сигурност , и тия същес

2017.06.06 | 00:00

17
същества ще говорят за управленчески модели ? за икономика , при която се произвеждат боклуси но се продават прескъпо , за служби отдадени на хайкаджииския грабеж , за ненаситно крадливи политици , и искате Нормалните Хора да ви подкрепят ? лудост

2017.06.05 | 23:59

15
Taka e narodi koito 95 % sa Pedali i Pedofili tva gi ochakva ,shte ima samo da podskachat s leki i leki stupki i nejni dvijenia i da se kriat pod masite dokato gi izbivat i tva e...

2017.06.05 | 23:59

14
i da izdavat nejni zvutci..
Аман от третополови боклуци

2017.06.05 | 23:59

13
Джамбазки е прав,само меки китки има е Европа,мъже е имало някога.Толерастията и педерастията са болести от,които трябва да се отървем в Европа,иначе всичко ще приключи.Толерастите и педалите трябва да бъдат убивани.

Добави коментар

Водещи новини