До 5-6 месеца механизмът за изготвяне на минималните заплати да е готов, поиска депутат (видео)

  • 02 юни 2017 10:27

  • 2772
  • 2
До 5-6 месеца механизмът за изготвяне на минималните заплати да е готов, поиска депутат (видео)
©

Социалният министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  отговори на въпроса на народния представител Георги Гьоков относно минималната работна заплата за страната и разнобоя в позициите на участниците в социалния диалог.

Гьоков отправи въпрос каква е визията за минималната работна заплата и ще бъдат ли представени смислени разчети.
По думите му няма анализи, а същевременно има разнопосочни сигнали за един толкова важен въпрос.
В крайна сметка как ще расте минималната работна заплата във времеви план, попита депутатът.

Механизмът за определяне на работната заплата трябва да бъде изготвен след консултации със социалните партьори. През годините е имало много опити за определяне на механизма, но различията между страните в диалога не довеждат до резултат, заяви социалният министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  от парламентарната трибуна.
Той припомни и препоръката на ЕК за консултации за определяне на прозрачен механизъм за изготвяне на растежа на минималната работна заплата.

Министър Петков заяви, че е отправил препоръка и в края на юни ще започне обсъждане на въпроса за изграждане на механизъм и и цялостен пакет от мерки.
Минималната работна заплата е основен стандарт, заяви той.

По думите му министерството на труда през годините е правило анализи  по различните аспекти за равнището на доходите.
От своя страната Гьоков прочете препоръката на ЕК.
Пожелавам ви в най-скоро време да имате механизъм за определяне на работната заплата, за да не ставаме свидетели на пазарлъци между синдикати и работодатели. Ако до 5-6 месеца нямаме такъв механизъм аз отново ще ви задам този въпрос, каза депутатът.
 

Последвайте канала на

Нора Виткова
2772 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.06.02 | 20:35

2
Работодателите не искат да повишават МРЗ, защото или са некадърници, или са крадци, които искат да им се работи без пари. Синдикатите и политиците се борят за своите 30 сребърника...

2017.06.02 | 20:31

1
Къв механизъм кви пет лева като синдикати работодатели и политици са се срасли в едно цяло картел то и за това няма растеж на заплатите

Добави коментар

Водещи новини