Румен Радев: Справедливата кауза на тракийските дружества заслужава подкрепата на българската държав

  • 17 май 2017 19:52

  • 1529
  • 6
Румен Радев: Справедливата кауза на тракийските дружества заслужава подкрепата на българската държав
© Пресцентър Президентство

Справедливата кауза за съхраняване на спомена за трагичните събития от 1913 г. и почитане на паметта на загиналите ни сънародници в Тракия заслужава подкрепата на българската държава. Това е заявил президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на при разговора си днес на "Дондуков" 2 с ръководството на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ), цитиран в съобщение на прессекратариата на президента.

Държавният глава е оценил високо патриотичната дейност на Съюза у нас и за приобщаването на българските общности в чужбина и е потвърдил подкрепата на президентската институция за работата на Организацията.

По време на срещата са били обсъдени широк кръг теми, като статута на българските църковни и културни паметници в Република Турция и извършването на религиозни обреди. Представителите на Съюза са призовали за активизиране на дейността на Смесената комисия по нерешените въпроси между България и Турция. Държавният глава е приветствал следвания от Съюза подход за удовлетворяване на имуществените претенции на тракийските бежанци - "цивилизован подход, който изключва омразата и се стреми към трайно решение, базирано на международното право". Обща е била оценката, че развитието на отношения на добросъседство и взаимно уважение с Република Турция е пътят за активизиране на двустранния диалог и за постигането на справедливо решение.

Представителите на Съюза са изразили подкрепата си за позицията на президента Радев за недопускане на външна намеса във вътрешните работи на страната ни и са призовали държавните институции да се ангажират на дело с опитите за проникване и финансиране на радикални религиозни учения в България. От СТДБ очакват още изучаване на историческата истина, а не подменена версия за събитията от 1913 г. в рамките на обучението по история в българските училища.

По време на срещата представителите на Съюза на тракийските дружества са подарили на президента Радев портрет на легендарния български хайдушки войвода, революционер и закрилник на Тракия Капитан Петко войвода.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1529 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
отврат!

2017.05.19 | 17:48

6
Комунистическо безсрамие и цинизъм! Тракийските дружества са същите креатури на ДС, както стамболовистите на Митьо Гестапото!
комунистите УБИВАХА НЕВИННИ БЪЛГАРИ ПАК ЛИ ??????

2017.05.19 | 17:48

5
НАЙ ДОБРИЯ комунист Е МЪРТВИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

2017.05.18 | 10:38

4
съветска мърша

2017.05.18 | 10:37

2
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...Дядото на Премянов, заедно с други шумкари е нападнал невъоръжени трудоваци и е отрязал крайниците на командира им до лакътните и коленни стави...

2017.05.18 | 10:38

3
Знам изстъпленията на садистите. Случаят е отразен в тогавашната преса! Както винаги сегашните комунисти се гордеят със "славната " си история и поемат вината с мезета...
КАКА КУРИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2017.05.18 | 08:00

1
АЗ ТАКА МУ КАЗАХ ДА КАЖЕ НА МОЯТ ПУДЕЛ радко

Добави коментар

Водещи новини