Валентин Радев: Ще хвърлим усилия и в областта на киберсигурността

  • 14 май 2017 15:09

  • 7753
  • 3
Валентин Радев: Ще хвърлим усилия и в областта на киберсигурността
© Булфото (архив)

"Текат конкурси за запълване на състава на МВР, ще има териториално преразпределение на кадровия ресурс с цел увеличаване на присъствието на униформени полицаи в малките и средноголеми населени места чрез назначаване поне на 1000 униформени служители на полицията и жандармерията, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018 по БНР, цитиран от Стандарт.

"Ще се наблегне на дейността на мобилните групи, така че където и да са, хората да знаят, че има ли сигнал, до минути ще пристигне полицейски служител или екип", обясни той.

Относно съотношението между парите за отбрана и тези за вътрешен ред и сигурност и заявката парите за отбрана да се увеличат, Радев коментира, че приема новината за редуциране на парите за МВР със смесени чувства: От няколко години насам, за първи път МВР има по-голям бюджет от този на отбраната, което е прецедент. Ще направим оптимизация. Трябва да се идентифицира трудът на хората, да се види къде има пробойни, какво може да се спести, да се използват в голяма степен европейските пари. В момента в МВР ще влязат доста средства от европейски програми, включително по председателството – за охрана на НДК, за охрана на летища, на пътища. Така че ще се направи този баланс. Мисля, че няма да има загуба във финансов аспект, каза още министърът.

По мерките за сигурност по време на българското председателство на Съвета на ЕС Радев отбеляза: Представителите на Европейския съюз, които ще присъстват на наша територия, трябва да са сигурни, че това, което виждат в Европа, в Брюксел и на други места - същите неща ще видят тук: същите проверки, същата сигурност и в НДК, и в Бояна. Те не трябва да намират разлика между други председателства и това, което ще се случи в България. Това е голямото предизвикателство.

"Ще се хвърлят усилия и в областта на киберсигурността", увери вътрешният министър. "Слушателите да обърнат внимание на сайта на главна дирекция "Борба с организираната престъпност. Там ще бъде сложена и инструкция какво да се прави, ако някъде има такава атака да прочетат веднага в сайта какво е написано и да следват тези инструкции. То е част от задачата, такава сигурност да има на всички компютри, включително връзките между полицаите и другите системи, ще участва вероятно и министерство на отбраната и транспорт по пътищата, от летището и така нататък, всичко това трябва много добре да бъде защитено и след това, което се случи вчера, днес продължава, допълни Радев. "Ще видим в понеделник какво се е появило в нашата държавна администрация, надявам се да няма особени поражения, да, там ще се хвърлят усилията", каза още той.

Дано успеем да овладеем тази ситуация като общество, защото тази война по пътищата не може да продължава, заяви Радев по повод прегазения пътен полицай в Пловдив, като изрази надежда мерките на МВР да доведат до намаляване на жертвите на пътя. Законът за движение по пътищата трябва да се промени, уточни още Радев, като по повод многобройните поправки на закона досега посочи: Очевидно трябва по-издълбоко да бъде променен този закон. Експертите ще предложат точно как да стане, за да спре тази война по пътищата толкова години.

Според вътрешния министър връщането на наборната военна служба е икономически необосновано, а ефективността на наборния войник е много ниска: Може би за много хора това звучи много добре, но това не е възможно. Най-малкото е нерационално. Парите за наборните военнослужещи са много по-големи: 2300 лева на месец, докато 1400 лева струва в момента един професионален войник. Вижте каква е разликата само тук: разходите за единия, и разходите за другия. Много по-евтино във времето и много по-професионално се работи с професионалния войник.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
7753 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.05.17 | 21:55

3
Яснооо Цвъки и Бочко са наредили не само телефоните да се подслушват а сега и имейлите и обмяната на инфо и съобщения по нета ще следят. Те това е вече пълна демокрация
Един

2017.05.14 | 20:13

2
Какво и от кого ще се защитавате, освен от народа, смърдели продажни!!! Парици ще кътате, нищо друго!!!
роб на влаЗта

2017.05.14 | 18:35

1
Глупости на тръкалета - съкратихте 10 000 униформени ,увеличихте администрацията и заплатите им ,на 10 села има един полицай и той командировка я по границата ,я по морето а кажете как ще го клонирате на 13 .И сега хоп -ще назначим 1000- ще назначите колкото назначихте за опазване на

Добави коментар

Водещи новини