Грижи ли се България добре за бежанците? (видео)

  • 09 май 2017 10:32

  • 11248
  • 5
Грижи ли се България добре за бежанците? (видео)
© Булфото (Архив)

Бежанците у нас настояват да заминат за друга държава, защото знаят, че там биха получили по-големи финансови помощи. Това обаче не означава, че България не полага нужните условия за чужденците, въпреки тяхното нежеление да живеят тук. У нас бежанците са разпределени в 7 центъра. Не малко са и децата, които властите се опитват да интегрират. България следи внимателно и ситуацията в Гърция и в Турция. Бежанската криза ни е сварила неподготвени, признават властите. От 2013 г. обаче се взимат мерки за реновиране на лагерите.

Novini.bg потърси за коментар Димитър Киров, началник-отдел "Качество на процедурата за международна закрила" към Държавна агенция за бежанците (ДАБ).

Г-н Киров, наблюдава ли се прииждане на бежанци със затопляне на времето?

- През летните месеци винаги се наблюдава засилване на потока, а с това и подаването на молби за закрила. Към настоящия момент все още няма такова увеличение.

А колко са настанените бежанци в центровете у нас към днешна дата?

- Те са 2344 в териториалните поделения, което представлява 45% от общия капацитет.

Страната ни успява ли да предложи добри условия за живот. Какви са изобщо европейските изисквания в тази посока и доколко България успява да ги покрие?

- Основният инструмент на общностно ниво в тази насока е Директива 2013/33/ЕС на Европейския парламент и на Съвета, като същата е транспонирана в националното законодателство, в частност Закона за убежището и бежанците. Търсещите закрила в България се настаняват в транзитен, регистрационно-приемателен център като в тези места са в съответствие с общоприетите минимални стандарти за прием и настаняване. При настаняване в териториално поделение на ДАБ се взема предвид пола на чужденеца, неговата народност, религия, роднински връзки с друг чужденец, психическото му състояние и дали същият се идентифицира като лице със специални потребности. Семействата се настаняват в самостоятелни стаи. За непридружените лица са обособени специални защитени пространства в териториалните поделения.

Можем ли да кажем кой от центровете покрива най-много тези условия?

- До голяма степен условията зависят и до настанените в тях бежанци и начина, по който те опазват имуществото. В добро състояние са центъра във „Враждебна“, в село Баня, отчасти в Харманли и Пъстрогор.

А къде има най-много настанени бежанци?

- В Харманли, най-голямото териториално поделение, с което ДАБ разполага. Там са настанени 1189 лица.

Имате ли някакви сигнали, молби, от самите директори на центрове за техните нужди?

- Разбира се, правят се текущи ремонти, всяко помещение изисква някаква поддръжка.

Какъв е профилът на бежанците, които идват у нас? От кои държави е най-големият приток?

- В началото на 2017 г. профилът на чужденците се смени за разлика от 2015 г. Ако тогава имахме чужденци, които идваха от милитаризирана зона на Сирия, то през 2016 г. и 2017 г. наблюдаваме предимно граждани от Афганистан и Ирак.
 

Вижте повече във видеото!

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
11248 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ВАЖНО

2017.05.17 | 16:21

5
ТЕ СА ОПРАВИЛ НАШТЕ ЧЕ СЕГА ТИЯ ЛИ ШУШЛЯКИ ДА МИСЛИМ....

2017.05.17 | 16:20

4
ДА ОТИВАТ В ПАРИЖ,БЕРЛИН И БРЮКСЕЛ ТАМ ДА СЕ ГРИЖАТ ПО-ДОБРЕ ЗА ТЯХ.
Батката

2017.05.17 | 16:20

3
Това, не са бежанци!!! Арабите, се чистят, от циганите си!!! Та значи, ние ще прибираме парсата от нефта и хероина, а ма, арабските цигани, ще си ги разпределяме!!!

2017.05.17 | 16:20

2
майнята им ве
дуци

2017.05.17 | 16:20

1
а държавата грижи ли се за своите ,че да се грижи за чудите натрапници , ние нямаме задължения към тях ,да си ги прибират в държавите от западна европа , която ги грабеше и продлжава да ги ограбва !

Добави коментар

Водещи новини