Новоизбраното 44-то Народно събрание ще проведе първото си заседание утре

  • 18 април 2017 13:42

  • 2002
  • 0
Новоизбраното 44-то Народно събрание ще проведе първото си заседание утре
©

Новоизбраното 44-то Народно събрание ще се събере утре на първото си заседание от 10.00 часа, съобщиха от пресцентъра на парламента.
Събранието се свиква с указ на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. Заседанието ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР.


Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 44-тото Народно събрание това е журналистът Тома Томов, избран за депутат от листата на "БСП за България" в Благоевград.

В 44-ия парламент влизат пет политически сили - ГЕРБ (с 95 мандата), "БСП за България" (80 народни представители), "Обединени патриоти - НФСБ, "Атака" и ВМРО" (с 27 места в парламента), ДПС (26 мандата) и "Воля" (с 12 депутата).

На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвените листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции.
След това ще бъде избран председател на 44-тото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.
Народните представители ще изберат заместник-председатели на Народното събрание и ще приемат решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2002 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини