Експерти: Идеята за въвеждане на ценз за уседналост е технически неизпълнима

  • 12 април 2017 07:31

  • 2268
  • 0
Експерти: Идеята за въвеждане на ценз за уседналост е технически неизпълнима
©

В България не е реализируема каквато и да е идея да се въведе ценз за уседналост, която е торпилирана от свободното движение в рамките на ЕС. Няма как да регистрирате, че някой е влязъл и излязъл през Гърция, а дали той е дошъл преди това от Турция, това просто няма как да стане. Това каза политологът и преподавател по изборни системи доц. Димитър Димитров в ефира на БТВ.

Той допълни: "Ние говорим за неща, които са технически неизпълними". По думите му съществува радикално решение. "Трябва да има регистър на избирателите и той да се направи от МВнР, а не от ГРАО или каквато ида е друга служба, занимаваща се с гражданския статус и на основание на валидните документи за самоличност. Когато гласувате, гласувате вие физически плюс документа. Едното и другото са еднакви признаци на вашите права".

"Има два принципа, по които гледаме на т. нар. външен електорат", обясни изборният експерт Стоил Стоилов. "Първият – щом си гражданин, имаш неограничени права и ги ползваш като рента до края на живота си независимо къде живееш, колко време живееш там, как си придобил гражданство. Вторият принцип обаче казва така: тъй като властта се произвежда за конкретна правна територия и за определен период от време, то напълно легитимно е да се въвеждат такива ограничения, които да позволяват тази власт да бъде произведена то хора, които имат принос в правната територия и носят последствията от своя избор. Това е основата на редица ограничения, които съществуват по света".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2268 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини