ЕК е наясно, че терористите използват мигрантските потоци

  • 11 април 2017 10:38

  • 4298
  • 1
ЕК е наясно, че терористите използват мигрантските потоци
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Европейската комисия е наясно с потенциалните рискове, свързани с инфилтрирането на терористи в миграционните потоци, заяви тя в отговор на писмено запитване на Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ) за мерките, предприети на европейско ниво за превенция на радикализацията на мигрантите и бежанците.

Евродепутатът припомни, че редица експерти от разузнавателните служби предупреждават от месеци за факта, че мигрантските маршрути се използват от терористи от Ислямска държава, които се завръщат от фронта от Сирия и Ирак и са специално обучени да извършват терористични атаки в Европа. Освен това директорът на Европол и координаторът на ЕС за борба срещу тероризма предупредиха нееднократно за опасността от радикализиране на вече дошлите мигранти и бежанци, ако попаднат в неподходяща среда и общност. В отговора си ЕК уточни, че по последни данни на Европол липсват сигурни доказателства, че терористите използват систематично потоците от бежанци, за да влязат в Европа незабелязано.

С цел да бъдат открити потенциални заподозрени в тероризъм, ЕС улеснява обмена на информация и оперативното сътрудничество в "горещите точки" чрез разполагането на служители на eвропейската гранична и брегова охрана и на Европол, предоставянето на помощ при систематичното регистриране, снемането на дактилоскопични отпечатъци и когато е целесъобразно вторичните проверки за сигурност, използвайки пълноценно базите данни на Европол.

Освен това Комисията е създала мрежата за осведоменост по въпросите на радикализацията (RAN) с цел да се подготвят специалисти с умения и увереност за идентифициране на ранни предупредителни признаци на радикализация и предоставяне на необходимата интервенция. Този подход обхваща всички форми на насилствен екстремизъм и независимо от статута на съответното лице. Въпросът за поляризацията - особено в контекста на кризата с бежанците, е преобладавал по време на голяма част от обсъжданията в рамките на работните групи на RAN. През 2016 г. са били проведени редица семинари по темата, включително за работещите в лагерите за бежанци или в центровете за задържане. Усилията са били съсредоточени не само върху аспекта, свързан с радикализацията, но също и върху начините за предпазване на уязвимите общности, като това ще продължи да бъде приоритет и в бъдеще, уверяват от Европейската комисия.

Въпреки това обаче Емил Радев изрази притеснение от случващото се в Европа. Според него през последните години Европейският съюз е изправен пред две кризи, които изглеждат все повече взаимосвързани - мигрантската криза и кризата със сигурността. Атаките в Кьолн, Берлин и Стокхолм са доказателство, че предупрежденията на експертите се превръщат в тъжна реалност с жертви и отнети животи. Той припомни също, че Германия експулсира за първи път немски граждани, второ поколение мигранти, в държавата на произход на техните родители, поради опасения за подготовка за извършван терористичен акт. Затова българският евродепутат настоя да бъдат предприети допълнителни мерки сред мигрантските и бежански общности преди Европа да стане свидетел на още подобни атентати и отнети животи.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4298 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бачо Киро

2017.04.11 | 23:24

1
Ела вълчо изяж ме. Това е логиката наложена от световния ционизъм.Тепърва има да плащаме.

Добави коментар

Водещи новини