Социалните разходи ще се облагат с пълни осигуровки

Социалните разходи на работодателите вече ще се облагат с пълните социални осигуровки за всички видове рискове. Досега върху тях се плащаше само осигуровката за пенсия (18.8% от началото на годината).

Например ако към заплатата работодателят дава и облекло на служителите си, досега се плащаше само пенсионна вноска върху допълнителната придобивка над заплатата. Сега вече ще се плащат всички осигуровки - за безработица и за майчинство - общо 4.5%. Тоест осигурителната тежест се увеличава на 23.3 на сто.

Това е една от промените в общо осем социални наредби, които прие вчера служебното правителство. Наредбите регламентират вече влезлите в сила промени в Кодекса за социално осигуряване от началото на годината, за които досега нямаше ред, по който да се прилагат. С тази промяна социалните разходи вече се третират като останалите доходи от трудова дейност. Това ще доведе до разширяване осигурителния доход на работниците и те ще получават по-високи обезщетения от НОИ - например при болест, безработица и т.н., обясниха от осигурителната институция пред в. "Сега".

С друга промяна се дава възможност на работодателите да избират да облагат с данък социалните си разходи в натура или да ги включат към трудовото възнаграждение и съответно да се плащат пълни осигуровки. Тази промяна се въвежда в наредба на НОИ във връзка с влезлите в сила от началото на годината промени в два закона - за корпоративното подоходно облагане и за данъците върху доходите на физическите лица.

Другите промени в социалните наредби въвеждат някои облекчения за хората и намаляване на административната тежест. От първи юли безработните ще могат да подават по електронен път заявлението за обезщетение в НОИ. За подаване по електронен път на заявленията от останалите тепърва без работа ще е нужно те да имат електронен подпис или издаден ПИК от НОИ. Остава обаче и възможността документите да се подават на хартия в поделенията на осигурителния институт.

Другата промяна касае останалите без работа българи от началото на годината. Те вече няма да подават в НОИ документи за доказване на стаж, защото експертите ще ползват данните от информационната си система. Причината за това облекчение е приетата промяна в КСО, според която срокът за изплащане на паричните обезщетения ще се определя от броя на годините, през които хората са се осигурявали за безработица след 2001 г.

Коментари

 1. 2017.03.30 | 21:18

  С така напревената промяна според която срокът за изплащане на паричните обезщетения ще се определя от броя на годините, през които хората са се осигурявали за безработица след 2001 г. , би трябвало да се направи и промяна според която годините трудов стаж определят времето з

 2. 2017.03.30 | 17:43

  Финансиране на всички анти-Български проекти,като маинство,детски и социялни помощи на етноси разлини от православанит Българин.Пенсиите ще достигнат 850-900€,ЕВРО и минималната заплата 1200€ ЕВРО.

 3. 2017.03.30 | 13:09

  ДОКАТО ГЕРДЖИКА ПРАВИ ТАКА ЧЕ ЗАПЛАТИТЕ ДА НАМАЛЕЯТ, ДРУГ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЕЛЕМЕНТ ОТ КНСБ ИЗЛИЗА ДА ЛАЕ ЧЕ ЗАПЛАТИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОВИШАТ. МРЪСНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИЗРОДИ.

 4. 2017.03.30 | 13:09

  мижи да те лажем

 1. 1

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Имат ли култура българските шофьори?

Имат ли култура българските шофьори?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?