Ева Майдел кани в Брюксел културни дейци от България на среща с председателя на ЕП Антонио Таяни

  • 12 март 2017 13:38

  • 1720
  • 3
Ева Майдел кани в Брюксел културни дейци от България на среща с председателя на ЕП Антонио Таяни
© ПП ГЕРБ

Във вторник, 21 март 2017 г., петима български културни дейци ще посетят Европарламента в Брюксел по покана на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел и ще участват в среща с новоизбрания председател на Европейския парламент Антонио ТаяниАнтонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 г. председател на Европейския парламент.

Срещата, озаглавена „Парламент на гражданите“, се организира по повод 60-та годишнина от подписването на Договорите от Рим и конвенцията за учредяване на Европейския парламент. На нея те ще имат възможност да обсъдят заедно с председател Таяни и евродепутати въпроси, свързани с бъдещето на Европа. В Срещата участие ще вземат 751 граждани, колкото са и евродепутатите, от всички краища на ЕС.

По покана на българския евродепутат на срещата в ЕП България ще бъде представена от Йордан Радичков, внук на класика Йордан Радичков, писател и общественик, Йоанна Драгнева, музикант и общински съветник в Столична община, Димитър Солаков, съвременен български визуален артист, Яна Генова, ръководител на Къщата за литература и превод и Ясен Гешев, основател на Urban Creatures и Urban Art Foundation. В рамките на посещението те ще проведат работни срещи с Стефано Маулу, евродепутат от Италия и зам. председател на Комисията на Европейския парламент по култура и образование на ЕП и Сабине Верхайен, евродепутат от Германия и координатор на Групата на ЕНП в Комисията на Европейския парламент по култура и образование на ЕП. Ева Майдел обсъди се срещна с културните дейци и носителя на наградата на Европейската комисия за изгряващ иноватор Кристина Цветанова в неделя, 12 март 2017 г., за да обсъдят предстоящия дебат за бъдещето на Европа.

С Договорите от Рим се създават Европейската икономическа общност и Европейската общност за атомна енергия (Евратом). Това са първите международни организации, основани на принципа за наднационалност, след създаването на Европейската общност за въглища и стомана няколко години по-рано. Договорите предвиждат създаването на общ пазар и постепенно сближаване на стопанската политика на държавите-членки (ЕИО), изграждането на мощна ядрена промишленост и насърчаването на процеса за мирно използване на атомната енергия (Евратом). Наред с учредителните Договори от Рим е сключена конвенция относно общите за 3-те общности Европейски съд и Европейски парламент.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1720 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Nikolay

2017.07.03 | 20:23

3
Подобни инициативи са добри, но не е ясен критерият, по който са поканени участниците в такава среща и защо няма представители на образованието. И в провинцията сякаш няма хора, които работят по европейски теми и биха проявили интерес към такава инициатива.
х

2017.07.03 | 20:23

2
пари пари пари...
мечо пух

2017.07.03 | 20:23

1
НЕЩО ОТ ПОЛЗА ЗА БЪЛГАРИЯ. ДЕЙСТВАТ СИ КАТО ЕДНОЛИЧНА ФИРМА

Добави коментар

Водещи новини