Външният министър: Не можем да допуснем намеса във вътрешните ни работи

  • 09 март 2017 17:51

  • 4803
  • 8
Външният министър: Не можем да допуснем намеса във вътрешните ни работи
© БТВ

Петте сценария, предложени от председателя на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето, са представени, за да провокират дебат за бъдещето на Европейския съюз. Този дебат е необходим. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на външните работи Ради НайденовРади Найденов Ради Найденов е служебен министър на външните работи в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е.

Светът се промени и в глобалния свят нещата изглеждат по различен начин, затова Европейският съюз трябва да намери най-подходящите форми за сътрудничество. Крайната цел е да се запази единството - съюзът да бъде единен и функционален, заяви Найденов. Не би следвало да мислим за крах на Европейския съюз, а за модернизация, която е наложителна, добави той.

Ние нямаме интерес от Европа на две скорости в смисъла на бързо развиващо се ядро и периферия с неясно бъдеще. Планът на Юнкер обаче не предвижда такава периферия. Опасността да бъдеш в периферията е, че когато все повече изоставаш, в един момент ти ще бъдеш третиран като външна страна за ядрото. Ако погледнем например нарастването на средната заплата от 1997 г. насам, ще видим, че у нас има развитие. Тогава заплатата ми във Външно министерство беше 20 германски марки, сега е десетки пъти повече. Трябва да си зададем въпроса искаме ли да се върнем към онзи период, посочи министърът на външните работи.

Ако нямаме успешни реформи, рискуваме да нямаме финансиране от Европейския съюз. Но нека да не прибързваме – за да бъде направена една реформа, тя първо трябва да бъде приета от обществото. Трябва да осъзнаем, че тези реформи ги правим за себе си. Реформи у нас се правят, но с недостатъчна скорост, заяви Найденов.

Той коментира и скандалния случай, при който турският министър на социалната политика Мехмет Мюезиноглу агитира предизборно за българската партия ДОСТ. Припомняме, че като ответна реакция Министерството на външните работи постави остро въпроса пред турския посланик у нас Сюлейман Гьокче.

Анализирахме информацията, с която разполагахме и преценихме какво решение да вземем. Не е случаен фактът, че турският посланик беше извикан от зам.-министъра по европейските въпроси. България реагира като член на Европейския съюз. А в Европейския съюз има правила и те са валидни за всички. Поведението на турския министър е неуместно. Не можем да допуснем намеса във вътрешните ни работи, подчерта Ради НайденовРади Найденов Ради Найденов е служебен министър на външните работи в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е.

Турция е съседна държава. Тя първа ни подкрепи със закон за членството ни в Европейския съюз. Човек не избира съседите си, но ние трябва да живеем в добросъседски отношения. Нека не правим от този акт общо заключение за поведението на съседната държава, добави външният министър.

Той определи като неприятен инцидент задържането на бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова във Варшава заради кражба на козметика. Моето впечатление от г-жа Поптодорова е, че тя е един от успешните български дипломати. Само мога да изразя съжаление за неприятния инцидент. Г-жа Поптодорова направи изявление и мисля, че това слага точка на случая. Дипломатите също са хора, но е важно, че правилата важат и за тях, заяви Ради НайденовРади Найденов Ради Найденов е служебен министър на външните работи в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4803 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Warning

2017.03.13 | 03:43

8
Внимание срещу БЪлгария се провежда политика на ликвидация на народа. НАгли престъпници поят с пси активни спец наркотици власт подставени и им внушават отделяне на десетки милиарди /ограбвани с незаконни данъци и акцизи от народа/ само за НАГЛО КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ. Над 5 0
Бачо Киро

2017.03.11 | 18:16

7
Ей ако на горните писачи разчита Западът жална му майка.
Кактус

2017.03.11 | 18:14

6
И как законите са същите за политиците които крадат и нищо и обикновените хора които щяха да са в затвора за същото?А на тия по долу дето са писали да ги попитам какъв е вкусът в устата им след свирката която са направили на господарите си?
Българин

2017.03.11 | 18:14

5
Изгонете турския посланик, докога ще му търпите номерата!

2017.03.10 | 20:33

4
МРЪСЕН СЪВЕТСКИ БОКЛУК

2017.03.10 | 13:58

3
КРИВАТА ГЛАВА ЛИЖЕ РУСКИ БОТУШ.

2017.03.10 | 13:58

2
миришещ на махорка Беломорканал мужик!
В

2017.03.10 | 13:58

1
Ами не я допускай те!

Добави коментар

Водещи новини