Валентин Радев: България се справя отлично с мигрантския проблем (видео)

  • 02 март 2017 09:09

  • 4907
  • 6
Валентин Радев: България се справя отлично с мигрантския проблем (видео)
© БНТ

В сутрешния блок на БНТ представители на осем партии и коалиции проведоха дебат на тема "Сигурност". Засегнатите проблеми бяха битовата престъпност и охраната на границата.

Нашата партия има самочувствие на партия, която вече два пъти е управлявала. В нашата програма имаме числа, знаем защо стоим зад тях и можем да ги изпълним, заяви Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018 от ГЕРБ. Ще назначим 1000 полицаи по всички населени места – има незаети щатни бройки. Ще обърнем внимание на автопарка – много е важно полицаите да бъдат мобилни, да са равнопоставени на тези, срещу които се изправят. Ще работим и за подобряване на видеонаблюдението. Много е важно и да има доброволни тестове за употреба на наркотични и упойващи вещества в училищата, разбира се, със съгласието на родителите. Може би най-важното нещо е да има доверие в институциите и всички политици трябва да работят за това нещо, подчерта Радев. Трябва да направим така, че да надграждаме. Всеки, който дойде на власт, трябва да подобри нещата, да ги подтиква в правилната посока, а не веднага да прави промени, каза представителят на ГЕРБ. Той е категоричен, че натискът от мигранти в момента е нулев. България се справя повече от отлично. Ще бъдат увеличени средствата за гранична полиция и за армията. Нелегалните мигранти ще бъдат връщани по родните им места. Ние не сме популисти, а сме реалисти. Каквото заложим, се опитваме да го изпълним, каза още Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018.

Юлиан Ангелов от Обединени патриоти подчерта, че битовата престъпност трябва да бъде ликвидирана. Предлагаме реорганизация в системата на МВР, повече редови полицаи и патрули, каза Ангелов. По думите му контингентът от военнослужещи на границата е недостатъчен и трябва да бъдат изпратени още хора, както и да се подобри видеонаблюдението и топлинни сензори. Нелегалната миграция трябва да бъде пресечена отведнъж, подчерта Юлиан Ангелов.

Съби Събев от "Реформаторски блок - Глас народен" заяви, че България има проблем във вътрешната сигурност. Трябва да има много бърза реакция – за 20 минути от подаването на сигнала за престъпление трябва да има защита. Това означава повече полицейски пунктове по селата и пълна мобилизация на силите и ресурсите. Предлагаме и реформа в МВР, посочи Събев. Според него трябва да има привличане на повече европейски сили за борбата с нелегалната миграция, както и изграждане на лагери от затворен тип за нелегалните мигранти, откъдето те да бъдат изпращани обратно по родните им места.

Предлагаме адекватни мерки, които до голяма степен могат да пресекат битовата престъпност, каза Боян Ставрев от "БСП за България". На първо място това е карта, по която да се разположи жандармерия по селата. Трябва да има и адекватни действия при подготовката на служителите на МВР, както и възнагражденията им да бъдат увеличени, заяви Ставрев. Той подчерта, че трябва да стане ясно какви средства се изразходват за оградата по границата с Турция. Ставрев каза, че социалистите са за връщане на бежанците в страни, в които не се водят бойни действия и за преразглеждане на Дъблинското споразумение.

За нас фундаментът на проблемите е обезлюдяването на селата, което създаде предпоставка за извършване на повече престъпления не само от представители на малцинствата, но и от български граждани, заяви Михо Михов от "АБВ - Движение 21". Трябва да се промени коренно арендаторската политика. Хората, които са дали земята си на арендатори трябва да бъдат акционери. Държим на 2-3 села да има отговорник, който да работи заедно с местната власт, уточни Михов. В света има около 10 коридора за миграция и най-опасната тенденция е, че България се утвърждава като такъв коридор. Това трябва незабавно да бъде прекратено. Оградата по границата трябва да бъде завършена в срок. Всеки трябва да се връща по произход и месторождение, заяви Михо Михов.

Александър Томов от "Коалиция на недоволните" заяви, че докато не се поеме отговорност за проблемите в сектора, няма да има справедливост. Няма да има успешна битка с престъпността, ако не оправим фигурата на полицая. Българският полицай не е оборудван и заплатен добре. Много райони в страната са без полицейско присъствие, липсва и авторитетът на полицая, заяви Томов. Има шанс да намалее бежанският натиск, но това не намалява проблема. Трябва да бъде завършена оградата, да бъде подобрено видеонаблюдението и да се укрепят Гранични войски, посочи Томов.

По думите на Велизар Енчев от Движение за радикална промяна "Българската пролет" 90% от битовата престъпност се дължи на ромите. А системните партии се сещат за циганите само по време на избори. Пенсионирани служители на службите за сигурност трябва да бъдат използвани в борбата с битовата престъпност, заяви Енчев. По думите му проблемът с оградата и проблемът с бежанците са двете страни на една и съща монета.

Според Янко Янков от ДПС силовите мерки не могат да решат проблема. Дори и във всяко село да сложим полицай, зад него може да бъде извършено престъпление. Въпросът е комплексен и към него трябва да се подхожда интегрално. Трябва да се види връзката между битовата и конвенционалната престъпност. Основният проблем, който трябва да решим, е тези които извършват битови престъпления, да работят и да са образовани, подчерта Янков. Той е категоричен, че в България трябва да влизат само бежанци, които имат реална нужда по европейските конвенции. На границата трябва да са всички специални служби с ясна визия кой влиза, защото страната ни не е защитена от тероризъм, каза още Янко Янков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4907 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Умник Гюро

2017.03.03 | 09:21

4
Защо никой не говори за най-големия мигрантски проблем в България: около 400 000 руснака по българското Черноморие?!
Веселин Василев

2017.03.03 | 09:21

6
Това не е мигрантски проблем - това са пари в икономиката ни.
Умник Гюро

2017.03.03 | 09:21

5
За сведение на глупаците: руснаците не вкарват пари в българската икономика. Те купуват апартаментите си от руски сенчести предприемачи. Русия само ограбва и заробва България чрез газ и чрез предателската терористична партия БКП/БСП.
Умник Гюро

2017.03.03 | 09:21

3
За сведение на глупаците: руснаците не вкарват пари в българската икономика. Те купуват апартаментите си от руски сенчести предприемачи. Русия само ограбва и заробва България чрез газ и чрез предателската терористична партия БКП/БСП.
Дървен шоп

2017.03.02 | 13:24

2
Защото и БСП и ГЕРБ ни водят към кочината Русия. За благодентстваща европейска България! С НОВА РЕПУБЛИКА!

2017.03.02 | 13:04

1
Каква руска икономика, бе таваришч Василев? Наздраве с Бояршчик!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини