Илко Семерджиев: Ще преразгледаме финансовата дисциплина в болниците

  • 01 март 2017 11:45

  • 5775
  • 2
Илко Семерджиев: Ще преразгледаме финансовата дисциплина в болниците
©

Най-тежката задача в здравеопазването беше да възстановим договорното начало и да подпишем новия рамков договор. Това вече е факт. Това каза служебният министър на здравеопазването Илко СемерджиевИлко Семерджиев Д-р Илко Семерджиев е служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен по време на отчета на правителството.

По думите му средният размер на финансиране на болниците ще бъде в размер на 133,2 млн. лева. „Това ще бъде механизъм за саморегулация. Минаваме по друг път на остойностяване на болничната помощ. Освен това пациентите вече ще получават документ, който ще показва разходите, които са направени при престоя им в болница“, добави Семерджиев. Той добави, че голямата придобивка за пациентите ще бъде намаляването на лимитите и стопяването на листата на чакащите.

В извънболничната помощ бюджетът е увеличен с повече от 13 млн. лева., обяви Илко СемерджиевИлко Семерджиев Д-р Илко Семерджиев е служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен.

„По отношение на финансовата дисциплина сме постигнали максимума. Задачата ми в следващите дни ще бъде да затегна финансовата дисциплина в болниците. Заварихме 509 млн. лева дългове на НЗОК. Ще трябва да преразгледаме финансовата дисциплина в болниците с големи дългове. Това, че на някои от тях са били дадени повече пари, въпреки това дълговете им са нарастнали, не кореспондира с доброто им управление“, смята здравният министър.

Той спомена и осигуряването на обучение за спешните медици в рамките на три години. Финансирането е осигурено по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. „Работим усилено по раздвижването на проекта за нова структура в спешната помощ, свързан с програмата за развитие на селските региони. Той ще бъде финансиран със 106 млн. лева“, каза още министър Семерджиев.

На въпрос за устойчивостта и тенденциите за промяна в здравеопазването Илко СемерджиевИлко Семерджиев Д-р Илко Семерджиев е служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен каза: „Ние работим на подзаконово ниво. Когато БЛС гласува преди да подпише Националния рамков договор, бе решено с над 1/3 мнозинство, а това показва вот на доверие. Мерките, които сега прилагаме са положителни. Те ще действат поне до догодина и всеки следващ министър може да продължи“.

Относно пръстовия идентификатор в болнчната помощ очакваме решението на ВКС и ще се съобразим с него. В доболничната помощ пръстов отпечатък няма да има. Ако имахме възможност да действаме по-дълго, такъв зловещ експеримент с бъгарския народ ,не бихме допуснали“, подчерта министър Семерджиев.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5775 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
haha

2017.03.17 | 09:41

2
haha

2017.03.17 | 09:41

1
Този излезе едно отмъстително чиновниче.

Добави коментар

Водещи новини