ДПС: Трябва да има граница за СРС-та

  • 01 юни 2011 10:33

  • 1150
  • 0
ДПС: Трябва да има граница за СРС-та
© Булфото

Всеки ден се одобряват 43 случая за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС). Трябва да има граница за това. Трябва да има закон, който да регламентира тяхното прилагане. Срещу това чудовищно използване на тези средства какво получаваме на среща.

Това каза в парламента Христо Бисеров от ДПС, който направи предложение за изменение и допълнение на Закона за СРС-та.

Депутатът предложи да се обвърже използването и прилагането на СРС-та с финансова рамка, която да бъде предварително зададена, която да не може да бъде надскачана. По думите му става въпрос за идея, която е получила вече одобрението от пленарна зала с приемането на доклада за дейността на подкомисията за контрол на СРС-та.

Бисеров заяви, че органите на изпълнителната власт трябва да регламентират процедурите и правилата. Той предложи още в чл. 1 ал. 2 да се въведе принципът на финансова обвързаност. Такава редакция по думите му дава рамка.


Христо Бисеров предложи още редът, цените и начините на прилагане на СРС-та да се определят с акт на Министерски съвет. Органите, които искат прилагане СРС-та също заплащат тяхното прилагане на специалните органи. По този начин ще има яснота за ползването на ресурса. По думите му това ще има дисциплиниращ ефект. По думите му във Франция лимитирането на ползването на СРС-та се извършва с брой и той е 6000.


Разумното прилагане на СРС-та изисква налагане на някакъв предварителен ограничител. Бисеров посочи, че в Закона за електронните съобщения трябва да има разпоредба – за заплащане на услугата за извършването на услугата по прилагането на СРС-та. Едва ли мобилните оператори не калкулират тези средства, които се разходват за прилагането на СРС-та, посочи Бисеров и заяви, че това се плаща от потребителите на мобилни услуги.


Бисеров посочи, че след промяната на Закона за СРС-та от страна на ГЕРБ и Атака – СРС-та са нараснали на 50 хиляди

Последвайте канала на

Десислава Станева
1150 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини