Илияна Йотова се срещна с гръцкия посланик

  • 13 февруари 2017 17:58

  • 1783
  • 5
Илияна Йотова се срещна с гръцкия посланик
©

България и Гърция са външни граници на Европейския съюз и са изправени пред общо предизвикателство да опазят сигурността на всички европейски граждани.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с Григориос Василоконстантакис, посланик на Гърция у нас, съобщиха от прессекретариата на президента. "Моето убеждение е, че солидарността по важните теми трябва да е между всички държави в Европейския съюз", е допълнила вицепрезидентът. По нейните думи България и Гърция трябва да имат ключови позиции по въпросите за бежанците и миграцията и Турция. "Нашият глас от южната външна граница на ЕС трябва да бъде чут и да имаме координирани действия", е посочила Илияна Йотова. "Страни като България и Гърция могат да дадат заявка за дълбока промяна на Дъблинското споразумение", е отбелязала вицепрезидентът и е благодарила на гръцкия посланик за последователната подкрепа на Гърция за приемането на България в Шенген.

Посланикът на Гърция също е изразил становището си, че споразумението от Дъблин трябва да работи по по-добър начин. "Бихме искали в рамките на Европейския съюз да се установи солидарност, както към Гърция, така и към България, защото няма солидарност под условие", посочи Григориос Василоконстантакис. Сътрудничеството между двете страни е изключително добро и би могло да бъде пример и на останалите в ЕС, е казал той.

"Нашата цел е да има честни и справедливи избори и всички българи да изразят правото си на глас, включително българите, намиращи се в Гърция, като им бъде осигурен достъп до секциите за гласуване", е казала вицепрезидентът. Григориос Василоконстантакис е изразил увереност, че гръцките власти ще окажат съдействие за това. Перспективите пред България и Гърция за усвояване на средства по Плана за инвестиции за Европа ("Юнкер") ще бъде тема на следваща работна среща между вицепрезидента и гръцкия посланик.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1783 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Умник Гюро

2017.02.15 | 01:15

5
Подла, рижава, комунистическа свиня = Йотовица.
комунистите УБИВАХА НЕВИННИ БЪЛГАРИ ПАК ЛИ ??????

2017.02.14 | 13:19

4
СЪС КАКВО Я ХРАНИТЕ ТАЯ СЛОНИЦА ДРУГАРИ комунисти
комунистите УБИВАХА НЕВИННИ БЪЛГАРИ ПАК ЛИ ??????

2017.02.14 | 13:19

2
СЪС КАКВО Я ХРАНИТЕ ТАЯ СЛОНИЦА ДРУГАРИ комунисти
козей

2017.02.14 | 13:19

3
С консервирани тикви
някои си

2017.02.14 | 13:19

1
а като и доиде бихте ли информирали хората

Добави коментар

Водещи новини