Повишават компетентността на държавните чиновници

  • 06 февруари 2017 15:33

  • 4427
  • 4
Повишават компетентността на държавните чиновници
© Getty Images (Архив)

Утре от 10 ч. в конферентната зала на хотел „Шипка” в София ще се проведе пресконференция за представяне на проект „Въвеждане на Общата рамка за оценка (CAF) в администрациите“.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, с бенефициент Институт по публична администрация.

Ще бъдат представени основните цели, дейности и очаквани резултати. В пресконференцията ще участва Павел Иванов, изпълнителен директор на Института по публична администрация Анета Тушева, директор на дирекция „Обучение, международна дейност и проекти“ в ИПА, представители от администрацията на Министерски съвет, както и служители на централни, областни и общински администрации.

Проект №BG05SFOP001-2.002-0001-C01 „Въвеждане на Общата рамка за оценка (CAF) в администрациите“ се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Добро управление“, съфинансиран от ЕС чрез Европейския социален фонд, с бенефициент Институт по публична администрация.
Общата стойност на проекта е 824 483,94 лева със срок на изпълнение 28 месеца и начална дата 15.09.2016 г.
Общата цел на проекта е Подобряване на ефективността и качеството на работа в администрациите чрез въвеждане на Общата рамка за оценка (CAF).

Общата рамка за оценка (CAF 2013) е инструмент за организационно съвършенство от семейството на системите за цялостно управление на качеството (TQM). Създаден е специално за прилагане от организациите в публичния сектор. Прилагането му води до подобряване ефективността и ефикасността на публичните организации. От неговото създаване през 2000 г. досега повече от 4000 публични организации в 52 държави прилагат успешно модела.

Ползите от прилагането на CAF са за всички заинтересовани страни: гражданите, бизнеса, обществото, служителите и ръководителите в администрацията. Организациите повишават своята ефективност и ефикасност, гражданите получават по-евтини, по-бързи и по-качествени услуги, повишава се доверието в администрацията, която усвоява и прилага ефективни и доказани добри практики. Хората в организацията стават по-мотивирани и удовлетворени, тъй като са привлечени в управлението с възможността да дават идеи и да влияят върху промените в организацията.

Моделът се основава на осем принципа за организационно съвършенство, а именно:

1. Ориентация към резултати
2. Фокус върху гражданите/потребителите
3. Лидерство и постоянство на целите
4. Управление чрез процеси и факти
5. Развитие и участие на хората
6. Непрекъснато учене, иновации и усъвършенстване
7. Развитие на партньорства
8. Социална отговорност

Дейностите по проекта включват:

- обучение на 40 консултанти, които ще подкрепят администрациите при внедряването на CAF;
- обучение на 692 служители от 48 администрации за прилагането на CAF;
- внедряване на CAF модела в 48 в общински, областни и централни администрации;
- развитие капацитета на CAF ресурсния център в ИПА;
- изграждане на капацитет за външна оценка за осигуряване на съответствие и гарантиране на качеството на внедрения в администрациите модел;
- създаване на интерактивен инструмент в помощ на администрациите при внедряване на CAF и в подкрепа на ресурсния център към ИПА.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
4427 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.02.07 | 12:59

4
тези за 28 месеца имат да усвоят, разбирай открадът над 800 000лв., много време са им дали
FM

2017.02.07 | 12:56

3
Как ще повишаваш нещо, което те го нямат. компетентността тя не се дава или учи, ако я нямаш от вътре.

2017.02.07 | 12:56

2
ей, не се нахраниха тия и ченгетата....

2017.02.07 | 12:56

1
утре гледайте парад на суетата, всички чиновнички с маркови тоалети и чанти, скъпи парфюми ще ги учат как да бъдат по-нагли и корумпирани

Добави коментар

Водещи новини