Евродепутат: ЕК оцени направеното от ГЕРБ (видео)

  • 25 януари 2017 13:26

  • 4760
  • 6
Евродепутат: ЕК оцени направеното от ГЕРБ (видео)
©

"Днес Европейската комисия за десета поредна година представи поредния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешния ред за България и Румъния. Този доклад на практика представлява ретроспекция на постигнатото през последните десет години от България и Румъния", заяви евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

"Що се касае до България, особено през последните две години се вижда ясен напредък - 2015 и 2016 година бяха годините, през които се проведе радикална съдебна реформа и се предприеха редица стъпки за борба с корупцията и организираната престъпност. Заслугите на правителството през тези години са ясно показани в този доклад - с приемане през 2015 на Стратегията за борба с корупцията и със стъпките към съдебна реформа и с приемане на промените в Конституцията, последните промени от 2016 година в Закона за съдебната власт. Всичко това се оценява в доклада като много положителни стъпки в доклада. За първи път в този доклад са показани препоръки и заключението е, че ако тези препоръки на практика се изпълнят от българските власти, можем най-накрая да видим края на този механизъм за сътрудничество и проверка.

Препоръките са много конкретни. В областта на съдебната реформа, например, има препоръка за прозрачен избор на следващия Висш съдебен съвет, с публични изслушвания в Народното събрание и с даване на възможност на гражданското общество да направи своите бележки по отношение на кандидатите, публичен избор за назначенията на високите постове в съдебната система, включително предстоящото назначение на нов председател на Върховния административен съд, функционирането на инспектората към Висшия съдебен съвет се подобрява, но трябва и там да се направят още по-решителни стъпки.

Що се касае до борбата с корупцията трябва да се приемат нов Наказателно-процесуален кодекс, Наказателен кодекс, да се подобри като цяло правната рамка за разследване на корупция по високите етажи на властта. Много важен друг момент, който България трябва да въведе, е електронното правосъдие. Също така трябва да се направи публично движението по делата за корупция, да се огласяват резултатите както от прокуратурата, така и от Върховния касационен съд и Министерството на правосъдието по отношение и на присъдите, и на изпълнение на наказанията. По отношение на обществените поръчки трябва да се завиши и външния контрол - както преди провеждане на поръчката, така и по-нататък с оглед на изпълнението й.

Разбира се, показани са някои други положителни стъпки, които България е направила, като създаването на специализиран съд, специализирана прокуратура за борба с организираната престъпност. Особено внимание е отделено на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, на ролята й - все по-засилваща се и все по-голям напредък. За първи път, наистина, оценката е такава, че ако всичко това се изпълни в едно обозримо бъдеще този механизъм може да има край в края на 2017 година, когато е и следващият доклад според обявлението на Комисията", заяви още Радев.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
4760 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
бойко курвата

2017.02.08 | 19:33

6
кур за тиквите от герб
Древен пеласг

2017.02.08 | 19:32

4
Всичко ще е наред в България... Но без крадливите комунисти и лъжливата Лъжа Решетникова.

2017.02.08 | 19:32

5
И крадливите и корумпирани служители назначени от Герп.
Оху Боху

2017.02.08 | 19:32

3
Оху Боху рече: БСП в Белене!
БОЙКО ФЕСА-ПЕДЕРАСТ

2017.02.08 | 19:32

2
КУРВИТЕ ОТ ГЕРБ МНОГО ЛЪЖАТ КАТО ТОЯ ШОПАР НА СНИМКАТА
дуци

2017.02.08 | 19:32

1
ма кой вярва на този бидон бе ,нема такива

Добави коментар

Водещи новини