България ще участва на заседанието на Съвета по финанси

  • 24 януари 2017 15:40

  • 2991
  • 1
България ще участва на заседанието на Съвета по финанси
© Getty Images (Архив)

Съветът по европейските въпроси (СЕВ) одобри проекта на позиция на страната ни за заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси, което ще се проведе на 27 януари в Брюксел.

Очаква се Комисията да представи публикуваното законодателно предложение за временно прилагане на общ механизъм за обратно начисляване на данък върху добавената стойност (ДДС), което да даде възможност на отделни държави-членки за дерогация от общата система на данъка върху добавената стойност. Предложението е част от приетия на 7 април 2016 г. от Комисията План за действие във връзка с ДДС, в който се представят целите и мерките за осъвременяването на системата на ЕС за ДДС, като по-конкретно се предлага окончателната система на ДДС да се основава на принципа на облагане в държавата на местоназначение на стоките (т. нар. принцип на местоназначението). България подкрепя предложението на Комисията за временно прилагане на общ механизъм за обратно начисляване на данък върху добавената стойност. Предложеното законодателно изменение се явява мярка за своевременна и ефективна борба с ДДС измамите, с което ще бъде постигната целта да се противодейства на верижните измами в най-засегнатите държави-членки.

Съветът ще одобри и Заключения по Годишния обзор на растежа, с което се поставя началото на Европейския семестър за 2017 г., както и по Доклада по механизма за ранно предупреждение, който е отправна точка за годишния цикъл на наблюдение по Процедурата за макроикономически дисбаланси за 2017 г. Двата документа се фокусират върху насърчаването на инвестициите, провеждането на структурни реформи и прилагането на отговорни фискални политики със силен акцент върху създаването на работни места и социалното включване. България ще подкрепи Заключенията на Съвета.

Министрите ще обсъдят и Доклад на Групата на високо равнище за собствени ресурси относно бъдещото финансиране на ЕС. България ще защитава позицията, че реформата на системата за собствени ресурси на ЕС следва да бъде насочена към нейното опростяване, към повишаване на прозрачността и справедливостта й и същевременно да не води до допълнителна административна и данъчна тежест за гражданите на ЕС. Ще подкрепим тезата, че средства на ЕС трябва да се разходват за дейности и области с ясна европейска добавена стойност, каквато е Кохезионната политика.

На заседанието на министрите ще бъдат представени и приоритетите в работата на Съвета по икономически и финансови въпроси по време на Малтийското председателство. Сред тях са постигане на съгласие с ЕП по средносрочния преглед на Mногогодишната финансова рамка, постигане на съгласие по регламента относно програмата за подкрепа на структурните реформи и осигуряване на политическо споразумение по Европейския фонд за стратегически инвестиции.
 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2991 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1111

2017.01.24 | 21:05

1
На европа пред фалит ли

Добави коментар

Водещи новини