Стефан Софиянски: 10 януари 1997 г. даде трайна промяна на страната

  • 10 януари 2017 19:33

  • 7238
  • 5
Стефан Софиянски: 10 януари 1997 г. даде трайна промяна на страната
© БНТ

Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра и Красимир Премянов разказаха своите спомени за 10 януари 1997 г. Тогава преди 20 години масови протести блокираха парламента. Стигна се дори до щурм на Народното събрание през нощта.

"Обаждах се на съпругата ми и казвах в никакъв случай да не излизат от вкъщи", заяви бившият кмет на София и бивш служебен премиер Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра.

По думите му това са били много трудни времена, за които той няма добри спомени. Пред БНТ Софиянски каза, че прекарал 24 часа без сън на площада пред Народното събрание. Най-тежко е преживял, че един срещу друг са били изправени българи срещу българи.

"В крайна сметка, ако погледнем дългосрочно, това предизвика една по-голяма промяна", коментира той.

А бившият депутат от БСП Красимир Премянов има друг поглед върху тогавашните събития.

"Това не беше спонтанен протест", смята той.

Според него погромът е бил организиран от групировки, които са искали да свалят левицата от власт.

На 10 януари 1997 г. хиляди излязоха на протест пред Народното събрание. Това доведе до свалянето от власт на на Жан Виденов и предизвикването на нови парламентарни избори.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
7238 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Аз казах

2017.01.11 | 11:36

1
Е, какво се промени ?! Продадохте държавните предприятия за жълти стотинки, унищожихте индустрията, селското стопанство, армията. Всичко което струваше пари го изтъргувахте. А за капак на всичко 2 милиона българи избягаха от страната ни.
Очевидец

2017.01.11 | 12:25

5
Целта беше масовата приватизация и разграбването на държавата."Грехът" на Виденов /освен некадърното управление/ беше, че не искаше грабителска вълна.От 100 млрд лева държавни активи, след приватизацията в хазната влизат 1,5 млрд лева, къде са останалите пари си праветв вие изводите.Всичко това се случи не без помощта на ЕС и ЦРУ.
до "Аз казах"

2017.01.11 | 11:49

2
Напротив,тези червени комунисти и настоящи цветни капиталисти си опекоха работата,до като скачахме като телета,припявайки по площадите:"Кой не скача е червен". Окрадоха,разграбиха и продадоха държавицата ни до шушка.Сега се вихрят като политици и имат мерак да съдират по три кожи от данъкоплатците. Огладняха и озверяха. Анатема на цялата Хайдуккостова дружина, дето бастиса държавицата ни! До девето коляно!
САМО ПИТАМ

2017.01.11 | 11:50

3
Как са си лика прилика двамата на снимката , двамата бандити на прехода! Кирияк Стефчо Софиянски, какво прави сватанака Васко Черепа, другата мутра-бизнесмен?
ОН

2017.01.11 | 11:50

4
ми тоѝ ББ си го каза тогава,този ухиления,все се усмихва и се хили даже,но когато проверихме нещата направо ни се приплака.Хали Шипка и не само.

Добави коментар

Водещи новини