Плевнелиев: Най-силното оръжие на Европа са демокрацията и правовата държава

  • 27 декември 2016 14:32

  • 12981
  • 28
Плевнелиев: Най-силното оръжие на Европа са демокрацията и правовата държава
© Фейсбук

„Силата на Европейския съюз е в 500-те милиона граждани, които знаят в коя Европа те и техните деца биха искали да живеят. Най-силното оръжие на Европа са демокрацията, правовата държава и това, че сме изградили едно пространство, в което хората са свободни“. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в интервю за германския в. Франкфуртер Алгемайне цайтунг, съобщиха от "Дондуков" 2.

Държавният глава подчертава, че ЕС не трябва да позволява тези достижения да бъдат отнети и призовава за по-тясна интеграция, там където сближаването има смисъл и е от полза. "В Европа имаме нужда от общи усилия в онези области, които засилват мира и сигурността, например при свързването на мрежите за пренос на енергия. Също така не би трябвало отделни членове на блока поради краткосрочни икономически или политически изгоди да се отклоняват от общата европейска политика по отношение на Русия". Такава  позицията на Плевнелиев.

Според президента напълно е неприемливо провеждането или подкрепата за политика, в която правилата не важат за силните, както и за преначертаването на граници от позиция на силата. „Ние българите имаме в историята си болезнен опит с подобна политика: На Берлинския конгрес през 1878 г. от страната ни са отнети големи територии с българско население. Тази политика е продължена и през двете световни войни чак до конференцията в Ялта, когато без да бъдем питани, сме били предадени на комунизма за 45 години“, припомня президентът. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното подчертава, че от този исторически опит България в никакъв случай не е срещу Русия, но не приема някои черти на сегашната политика на Москва.

Президентът отново предупреждава за опити да се подкопаят отвътре основите на ЕС, чрез подкрепа за ултранационалистически партии. „Има много признаци за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България, както в други държави от ЕС. Да вземем например честите срещи, които такива националистически антиевропейски партии провеждат именно в Москва. В България на публични мероприятия на такива организации понякога се развяват повече руски, отколкото български знамена“, посочва президентът.

Държавният глава припомня, че на проведен у нас референдум гражданите се обявиха за драстично съкращаване на партийното финансиране, включително и за провеждането на предизборните кампании и това поставя въпроса за начина, по който партиите ще се финансират в бъдеще. Президентът изразява надежда българските политици „да не допуснат партийното финансиране да стане зависимо от непрозрачни интереси“.

Пред германската медия Плевнелиев отхвърля твърденията, които тълкуват победата на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на президентските избори през ноември като знак за политическо сближаване на България с Кремъл. „Това е преувеличено. Социологическите проучвания показват, че 60% от българите биха дали превес на ЕС, ако биха били изправени пред избора между него и Русия“, заявява държавният глава. „Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на беше избран за президент на демократични и честни избори и то с впечатляващо мнозинство. Освен това Радев обяви по време на предизборната си кампания многократно и ясно своята евроатлантическа позиция“, добавя още Плевнелиев.

В интервюто си държавният глава отново призовава за „ясно формулиран консенсус“ между политическите сили в България по отношение на избора на новия български представител в Европейската комисия. „Апелирам към правителството в оставка на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, да излъчи възможно най-скоро кандидат. В противен случай такова решение ще може да бъде взето едва след следващите парламентарни избори“, подчертава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.
 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
12981 28

Свързани новини

Коментари 28

Добави коментар

2017.01.03 | 04:39

28
Уникален отрепляк ! България нито е правова държава нито демократична ! Тук цари безвластието и мафията !
Гюро

2017.01.03 | 04:38

27
Осран боклук!!!!!!!!!

2017.01.03 | 04:38

26
Страшната утайка.
Евала

2017.01.03 | 04:38

24
Браво г-н Президент. Червено кафявите тролове тук и в други сайтове нека плюят колкото си искат, но Вие им казвате истината която много други премълчават. Който не му изнася да се качва на ТУ 134 и в Сибир, тука е Европа.
ПЕДАЛ

2017.01.03 | 04:38

25
ГОЛЯМ ПЕДАЛ

2017.01.03 | 04:38

23
В устата на това нищожество дори една хубава дума става мръсна ! Невероятна политическа простит,утка !
Четете

2017.01.03 | 04:37

20
Да се знае и помни от БЪЛГАРИТЕ ! Раковски: “От онези времена, когато започна да отслабва Турция, русите почнаха често да минават Дунава и да разоряват бедното ни отечество. От една страна необузданата тогавашна нередовна турска войска отвличаше, колеше, грабеше и обръщаше в свои роби българите; от друга страна руските войски, още по-немилостиви от турците, опустошаваха лозя и ниви, грабеха овце, говеда и градове. Когато се връщаха, като победители или победени, караха и отвличаха насила по няколко хиляди български домородства и ги заселваха в обширните си пустини. Оттогава водят началото си българските колонии в Харковска губерния. Там българите ставали крепостни и техните господари ги продавали един другиму като овце и говеда. В 1828 г. Дибич, от една страна, повдигаше българите на въстание, а от друга опустоши и изгори много техни села и градове. Също така подбуждаха за бунт българите през 1854 г., когато Паскевич (руски генерал) обсаждаше Силистра, а същевременно бяха приготвили закони по които да владеят България, ако черна съдба би ги покорила тям. На връщане русите отвлекли 13 000 домородства в Бесарабия”.
ХАХА

2017.01.03 | 04:37

22
ГЛАМУНГЕР ТИ ТАМ ЛИ БЕШЕ....ХАХА
FM

2017.01.03 | 04:37

21
Охлюв, ти чуваш ли са какви глупости бръщолевиш. Руските войски нищо не са вземали, (който е вземал е бивал убит, от трибунал). Българите всичко са давали,за да ги избавят(спасят) от анадолските Маймуни, ГЛУПАКО смотан.
иван

2017.01.03 | 04:35

19
И да не ми се появяваш за нова година по талавизоро като държавен глава,може като от театъра сълза и смях или на канала
Да бе

2017.01.03 | 04:35

17
Към 27.12.2016 | 15:59. Карай си Москвича, гледай си тв на Рубина и не оди по европата, а в Сибир като е по-хубаво.
АЗ КАРАМ МОСКВИЧА.....

2017.01.03 | 04:35

18
А ТЕБ ТЕ ЧУКАТ МИГРАНТИТЕ ....СКАПАНЯКООООООООООООООООООООООООООООООО

2017.01.03 | 04:34

16
Престъпната демокрация, бандитската и мафиотската държава са признацитеи оръжието на Европа .Доказа.се в продължение на 9 годишното ни робуване
USA

2017.01.03 | 04:32

15
толкова злоба и тъпотия рядко се стещат срещу единчовек Защото защитава демокрацията и верния път на България Това го правят малограмотни хора с цел някои лев Те друго немогат просто са инпотентни А ако обичат толкова Русия да отиват там и да ни остават на спокоиствие гадовете

2016.12.28 | 20:27

6
Ти идиот ли си или Да? Обичащ кравария прав ти път! Ако тЕ срещна директно при сатанаил!

Добави коментар

Водещи новини