Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията

  • 20 декември 2016 13:04

  • 1174
  • 0
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията
©

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗКК), внесени от Министерски съвет.

Промените предвиждат въвеждането в българското законодателство в рамките на изискванията на директива на Европейския парламент и на Съвета от 26 ноември 2014 г. за някои правила за уреждане на искове за обезщетение на вреди за нарушения в областта на конкуренцията. Законопроектът предвижда мерки за осигуряване на възможност на всички физически и юридически лица да получат пълна компенсация на претърпените вреди, причинени в резултат на нарушение на антитръстовите норми.

Измененията и допълненията на ЗЗК предвиждат създаването на разпоредби за прехвърляне на надценката, срокове за търсене на защита от увредените лица, като се въвежда и презумпцията, че картелът причинява вреди. Предлага се придаването на обвързваща сила за гражданския съд на влезлите в сила решения на Комисията за защита на конкуренцията по отношение на извършването на нарушение и установения нарушител, както и в случаите на решение на комисията, което не е обжалвано или когато жалбата срещу него е оттеглена.

Законопроектът се очаква да уреди въпроса за отговорността, когато нарушението е извършено от две или повече предприятия. В тези случаи лицата следва да носят солидарна отговорност за причинените вреди. Предвижда се и гражданският съд да има възможност да налага глоби и имуществени санкции на физически или юридически лица, когато не изпълнят разпореждане на съда да предоставят доказателства или са ги унищожили. Народните представители ратифицираха Споразумение за засилено партньорство и сътрудничество между Европейския съюз и неговите държави-членки, от една страна, и Република Казахстан, от друга.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1174 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини