Димо Гяуров: Правомощията на ДАНС, дадени с новия закон, са притеснителни

  • 16 декември 2016 09:26

  • 2250
  • 4
Димо Гяуров: Правомощията на ДАНС, дадени с новия закон, са притеснителни
© Булфото

Ограничаване на гражданските права и предоставяне на полицейски правомощия на ДАНС и военните, това предвижда новият Закон за борба с тероризма, който бе окончателно приет вчера.

Според Димо Гяуров – бивш директор на Националната разузнавателна служба, това е един европейски закон и той не е толкова лош, колкото някои правозащитници се опитват да го представят, предаде БНР.

Според него обаче правомощията, дадени на Държавната агенция национална сигурност /ДАНС/ с новоприетия антитерористичен закон, са притеснителни.

Моите притеснения са свързани с преходните разпоредби, защото типично по български, даже малко по милиционерски, кучето е заровено в онзи дребен текст накрая, който не винаги е много ясен и точен за публиката - какво точно се променя, та там се предлагат промени в Закона за ДАНС, Закона за специалните разузнавателни средства /СРС/ … Действително са увеличени сроковете за подслушване – от 6 месеца на 2 години, максималният срок за подслушване е увеличен до 3 години, коментира той.

Що се отнася до главния прокурор, неговите правомощия са само една от възможностите за поискване на прилагане на СРС-та. Независимо кой е главният прокурор, той би трябвало да има такива правомощия, когато това е свързано с тероризъм. Нека си дадем сметка – тези извънредни мерки, изключвам подслушването, и правомощията, които се предоставят на ДАНС за привикване, за арестуване, за обиск, въобще за оперативни правомощия, всички останали мерки са предвидени с оглед на провеждане на антитерористична операция и с оглед на въвеждането на извънредно положение, обяснява още Димо Гяуров.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2250 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
поредния паркетен

2016.12.16 | 17:59

4
генерал за една нощ ,назначен от Козяк.
123

2016.12.16 | 17:59

3
Писането на кирилица е задължително!
Седесарската ДАНС

2016.12.16 | 17:59

2
вече може да ни бие и тараши по подозрение. Така е в коневръза - Америка.

2016.12.16 | 10:08

1
ne e verno tova e bivshia lubovnik na nadeghda mihailova tia goe naznachila navremeto shtoto ie bil lubovnik vighkolko e sinpatichen ta tazi durta kurva sas alchnite idashteri sa si naznachavali tezi hubavci na takiva odgovorni darghavni uchreghdenia ta to i sega etaka ta uspeh na novata demokracia

Добави коментар

Водещи новини