Анализатори: Има риск хората да се почувстват подведени заради очакванията си от референдума

  • 09 декември 2016 12:49

  • 3160
  • 0
Анализатори: Има риск хората да се почувстват подведени заради очакванията си от референдума
©

Има риск хората да се почувстват подведени заради високите очаквания от референдума, коментираха участници в кръгла маса "Как следва да интерпретираме волята на народа, изразена на референдума, иницииран от Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в, и какви промени са необходими в избирателната система и Конституцията на Република България". Организатори са европейските консерватори и реформисти.

Първан Симеонов, директор на "Галъп интернешънъл" посочи, че винаги в България е имало сериозни мнозинства в подкрепа на мажоритарна избирателна система. Анализаторът изброи позитивите в предложената мажоритарна система - по-ясно представителство, при определени условия тя може да доведе до по-стабилни мнозинства и по-ясна отговорност и отговаря на желанието на хората да гласуват за личности.

"Извеждането до крайност на този личен елемент обаче не е лечение за българската демокрация, а е симптом на нейната болест", коментира Симеонов. "Реалният проблем у нас е икономическият, бързо решение няма и мнозина ги е страх да кажат това, защото решението минава през повече труд, спазване на правилата и по-чиста съдебна система", смята той.

Според него една от опасностите при мажоритарна система в два тура е фаворизиране на големите партии, което ще направи по-трудно влизането на по-новите, малките, радикалните. "Избирателят поиска те да влязат, така че ще се стабилизира партийната система, но реално ще излъжем хората", коментира той.

По думите на Симеонов трябва да се потърси вариант, който да комбинира предимствата на двете системи.

Михаил Константинов предупреди за "капан на числата" и посочи, че покрай многото приказки "за" и "против" се изпуска това, че нашите изборни закони всъщност се базират на числа. "Този референдум няма задължителна сила, защото не достигат 12 651 гласа", припомни Константинов и отбеляза, че е опасно да се твърди, че това число е малко.

"Тънката разлика между цивилизацията и джунглата е законът. Много партии не са влизали, защото мъничко им липсва, коментира Константинов и припомни, че НФСБ не са влезли преди време в НС, защото са получили получи 3.7 на сто, тоест 10 500 гласа не са им достигнали, за да прескочат бариерата".

Социалният антрополог Харалан Александров също смята, че има много голям риск хората да се почувстват отново подведени и употребени, и то по силата на много големите очаквания към референдума. Според Александров всъщност хората са се почувствали поканени да участват в шоуто, което се е преляло от телевизионния екран. "А усещането е, след като си поканен, да подкрепиш тезата на този, който те кани", смята антропологът.

Боян Атанасов от инициативата "100 процента мажоритарен вот" заяви, че мажоритарният вот дава възможност за по-пряка връзка между народния представител и избирателите. "Хората го познават и му търсят персонална отговорност, а и той не зависи от партийна централа и не се страхува дали ще получи избираемо място в листата, отбеляза Атанасов. Той посочи също, че единствено мажоритарният депутат може да бъде отзован, а и мажоритарната система дава право да избираш, но и да не избираш".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3160 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини